zakwas z mąki żytniej na kwas chlebowy

Prosty i praktyczny przepis na zakwas żytni na klasyczny kwas chlebowy! Szybko i łatwo
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 88 % 37 g
169 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    150g. mąkę żytnią pełnoziarnistą wlać do słoika o pojemności 0,7 litra. Wlać mąkę 200g.ciepłej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka, luźno przykryj. Umieść w miejscu dogodnym do fermentacji, w którym nie ma przeciągu, na trzy dni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ciągu trzech dni zakwas zacznie pęcznieć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Co oznacza, że teraz trzeba ją nakarmić. Aby to zrobić, dodaj łyżkę mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj do płynnej owsianki. W razie potrzeby dodaj wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj luźno pokrywką i włóż do dalszej fermentacji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W ciągu kilku dni zrób jeszcze kilka takich opatrunków. Gotowy zakwas podwoi swoją objętość i nabierze wyglądu jak na zdjęciu. Teraz Można go użyć do przygotowania kwasu chlebowego w proporcji 2 łyżek stołowych na 1 litr wody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: