zakwas z mąki żytniej na kwas chlebowy
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
150g. mąkę żytnią pełnoziarnistą wlać do słoika o pojemności 0,7 litra. Wlać mąkę 200g.ciepłej wody.
Krok 2:
Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka, luźno przykryj. Umieść w miejscu dogodnym do fermentacji, w którym nie ma przeciągu, na trzy dni.
Krok 3:
W ciągu trzech dni zakwas zacznie pęcznieć.
Krok 4:
Co oznacza, że teraz trzeba ją nakarmić. Aby to zrobić, dodaj łyżkę mąki.
Krok 5:
Mieszaj do płynnej owsianki. W razie potrzeby dodaj wodę.
Krok 6:
Przykryj luźno pokrywką i włóż do dalszej fermentacji.
Krok 7:
W ciągu kilku dni zrób jeszcze kilka takich opatrunków. Gotowy zakwas podwoi swoją objętość i nabierze wyglądu jak na zdjęciu. Teraz Można go użyć do przygotowania kwasu chlebowego w proporcji 2 łyżek stołowych na 1 litr wody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g