nalewka wiśniowa z wiśni
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
umyj świeże wiśnie w wodzie, oczyść je ze specjalnej maszyny, szpilki lub rąk. Wlej go do litrowego słoika. Następnie wlej cukier i wlej wódkę. Wstrząśnij całą zawartością słoika, po zatkaniu go plastikową pokrywką. Przedmiot kładziemy na tydzień w ciemnym, chłodnym miejscu, nie zapominając o potrząsaniu nim co 1-2 dni. Następnie wyjmujemy słoik i filtrujemy wlew przez sito z warstwą gazy lub waty.
Twój pyszny domowy likier wiśniowy jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g