likier Sheridan domowej roboty

Zrób własny słynny Likier i ciesz się! Bardzo smaczne! Pyszny, aromatyczny, słodki i przyjemny Likier. A gotowanie to przyjemność! Chociaż będziesz musiał majstrować. Ale tak miło jest postawić na świątecznym stole alkoholowy przysmak, przygotowany samodzielnie, i cieszyć się nie tylko subtelnym i przyjemnym smakiem napoju, ale także zaskoczeniem gości.
KirienaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 88 % 37 g
215 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 21 D 3 h

najpierw przygotuj kremową część:

1. Wlej mleko do pojemnika.
2. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, poczekaj, aż ostygnie, wlej do miski z mlekiem, wymieszaj.
3. W osobnej misce ubij jajka w gęstą pianę, dodaj je do mieszanki mleczno-czekoladowej.
4. Wlej również śmietanę i miód do mieszanki mlecznej, wlej tam cukier waniliowy.
5. Wlać do pozostałych składników whisky.
6. Ubij zawartość miski mikserem elektrycznym, aż będzie gładka. Masa powinna stać się dość gruba.
7. Wlej kremowy likier do butelki i umieść w chłodnym miejscu na 3 tygodnie.

część kawy przygotujemy w ten sposób:

1. Najpierw przygotuj karmel: podgrzej patelnię z grubym dnem na średnim ogniu przez pięć sekund, a następnie wlej do niej cukier. Ogrzewaj, aż zacznie się topić. Gdy część cukru się rozpuści, wymieszaj. Cukier powinien przekształcić się w ciemnobursztynowy płyn. Wlej karmel na papier do pieczenia, poczekaj, aż ostygnie i stwardnieje. Aby przygotować kawową część likieru, potrzebujemy tylko 20 gramów powstałego karmelu, który należy zmiażdżyć.
2. Postaw duży rondel z grubym dnem na ogniu, wlej do niego wodę, wlej cukier i pokruszony karmel.
3. Podgrzej zawartość patelni, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gładka.
4. Poczekaj, aż masa cukrowa trochę ostygnie, dodaj do niej kawę, wymieszaj.
5. Wymieszaj Rum z wanilią i ubij.
6. Połącz masę kawowo-cukrową i rum. Dobrze wymieszaj, wlej do butelki, a także wstaw do chłodnego miejsca na 3 tygodnie.

gdy likier Sheridan będzie gotowy, wlej go warstwami do szklanek. To jest pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Whisky - 220   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy