skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj kremową część:
1. Wlej mleko do pojemnika.
2. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, poczekaj, aż ostygnie, wlej do miski z mlekiem, wymieszaj.
3. W osobnej misce ubij jajka w gęstą pianę, dodaj je do mieszanki mleczno-czekoladowej.
4. Wlej również śmietanę i miód do mieszanki mlecznej, wlej tam cukier waniliowy.
5. Wlać do pozostałych składników whisky.
6. Ubij zawartość miski mikserem elektrycznym, aż będzie gładka. Masa powinna stać się dość gruba.
7. Wlej kremowy likier do butelki i umieść w chłodnym miejscu na 3 tygodnie.
część kawy przygotujemy w ten sposób:
1. Najpierw przygotuj karmel: podgrzej patelnię z grubym dnem na średnim ogniu przez pięć sekund, a następnie wlej do niej cukier. Ogrzewaj, aż zacznie się topić. Gdy część cukru się rozpuści, wymieszaj. Cukier powinien przekształcić się w ciemnobursztynowy płyn. Wlej karmel na papier do pieczenia, poczekaj, aż ostygnie i stwardnieje. Aby przygotować kawową część likieru, potrzebujemy tylko 20 gramów powstałego karmelu, który należy zmiażdżyć.
2. Postaw duży rondel z grubym dnem na ogniu, wlej do niego wodę, wlej cukier i pokruszony karmel.
3. Podgrzej zawartość patelni, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gładka.
4. Poczekaj, aż masa cukrowa trochę ostygnie, dodaj do niej kawę, wymieszaj.
5. Wymieszaj Rum z wanilią i ubij.
6. Połącz masę kawowo-cukrową i rum. Dobrze wymieszaj, wlej do butelki, a także wstaw do chłodnego miejsca na 3 tygodnie.
gdy likier Sheridan będzie gotowy, wlej go warstwami do szklanek. To jest pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Whisky - 220 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g