domowe wino ze starego dżemu

Co zrobić ze starym dżemem? Oczywiście gotuj wino! Proponuję przyzwoite zastosowanie kandyzowanego dżemu. Można z niego zrobić pyszne domowe wino! I to nie żart) spróbuj!
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 31 g
120 kcal
IG: 0 / 10 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 50 D 35 min

1. Wybieramy słoik o odpowiedniej wielkości (powinien być sterylny), wkładamy do niego dżem, napełniamy schłodzoną przegotowaną wodą (pożądane jest, aby wcześniej się osiadł).
2. Dodajemy rodzynki do słoika, zamykamy pokrywką (wcześniej parzymy ją wrzącą wodą).
3. Pozostaw na 10 dni do fermentacji w ciemnym miejscu.
4. Przefiltruj zawartość słoika przez sito, wlej do większego słoika, aby płyn nie był po brzegi i było miejsce na zachodzące reakcje.
5. Rozciągamy gumową rękawicę na szyjce słoika (jeśli jest specjalna uszczelka wodna, możesz jej użyć). Po chwili rękawica puchnie od nagromadzonego gazu.
6. Po 30-40 dniach rękawica powinna spaść - będzie to wskazywać na pełną gotowość napoju. Aby wino było przezroczyste, przefiltruj je przez gazę złożoną w 3-4 warstwach.

butelkujemy Wino i smakujemy. Pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy