skład / składniki
metoda gotowania
1. Wybieramy słoik o odpowiedniej wielkości (powinien być sterylny), wkładamy do niego dżem, napełniamy schłodzoną przegotowaną wodą (pożądane jest, aby wcześniej się osiadł).
2. Dodajemy rodzynki do słoika, zamykamy pokrywką (wcześniej parzymy ją wrzącą wodą).
3. Pozostaw na 10 dni do fermentacji w ciemnym miejscu.
4. Przefiltruj zawartość słoika przez sito, wlej do większego słoika, aby płyn nie był po brzegi i było miejsce na zachodzące reakcje.
5. Rozciągamy gumową rękawicę na szyjce słoika (jeśli jest specjalna uszczelka wodna, możesz jej użyć). Po chwili rękawica puchnie od nagromadzonego gazu.
6. Po 30-40 dniach rękawica powinna spaść - będzie to wskazywać na pełną gotowość napoju. Aby wino było przezroczyste, przefiltruj je przez gazę złożoną w 3-4 warstwach.
butelkujemy Wino i smakujemy. Pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g