bimber z kiełkującej pszenicy

naturalny napój alkoholowy na świąteczny stół . Alkohol piję bardzo rzadko i trochę. Po napojach w sklepie czuję się po prostu okropnie. Postanowili więc wyrzucić bimber z kiełkującej pszenicy. Goście byli zachwyceni! Naturalny napój alkoholowy-o dobrej sile i łagodnym smaku.
JuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 24 g
98 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 16 d 5 h 25 min

1. Namocz pszenicę w ciepłej wodzie. W ciągu 4 dni pojawią się kiełki.
2. Podgrzej wodę do 50 stopni i dodaj cukier, powinien się rozpuścić.
3. Dodaj kiełkującą pszenicę, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na dwa tygodnie. Zawijam zacier w koc.
4. Przeprowadź przez bimber i wlej napój do butelek.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kiełkująca pszenica - 198   kcal/100g

Podobne przepisy