wino z pomarańczy i bananów

Zachwyć rodzinę i przyjaciół doskonałym smakiem napoju! Wino z pomarańczy i bananów jest smaczne i bogate, o pięknym kolorze, jasnym i niezapomnianym aromacie. Świetnie komponuje się z daniami z owoców morza i wieprzowiny. Podczas serwowania takie wino można uzupełnić plasterkami pomarańczy-wzmocni to już doskonały zapach napoju, podkreśli jego smak.
JaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 26 g
107 kcal
IG: 8 / 27 / 65

metoda gotowania

Czas gotowania: 100 D

do produkcji wina najlepiej używać bardzo dojrzałych pomarańczy, można nawet powiedzieć, że są dojrzałe, miękkie. Dopuszczalne są ciemne plamy(ale nie pleśń!) Z reguły takie owoce są sprzedawane ze zniżką.

pomarańcze dokładnie myjemy gąbką do mycia naczyń, po czym obieramy, usuwamy wszystkie kości, wycinamy rdzenie. Po wyciśnięciu soku z pomarańczy. Staramy się to zrobić do maksimum.

dobrze umyj banany, obierz i pokrój na średnie kawałki o dowolnym kształcie. Wlej wodę (500 ml) do rondla średniej wielkości, włóż do niego kawałki bananów i umieść na średnim ogniu. Koda płyn się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj banany przez 20 minut pod pokrywką.

umyj rodzynki, osusz ręcznikiem i pokrój na pół.

wlej sok pomarańczowy do pojemnika, w którym nastąpi proces fermentacji. Dodaj do niego wrzącą wodę (2 litry), granulowany cukier (0,9 kg) i połówki rodzynek.Wszystko dobrze wymieszaj, aby rozpuścić kryształy cukru. Banany są przenoszone do gazy i zawieszane nad pojemnikiem z resztą składników. Gdy cały sok spłynie, wyciśnij miąższ bananowy. Resztki miazgi nie będą już przydatne - wyrzucamy je.

w pozostałej wodzie (300 ml) rozpuść taninę, a następnie wlej mieszaninę do brzeczki. Czekamy, aż brzeczka całkowicie ostygnie. Następnie dodaj enzym pektynowy, wymieszaj. Pozostaw brzeczkę na noc (12 godzin). Teraz dodaj drożdże do brzeczki, ponownie dobrze wymieszaj. Instalujemy uszczelkę wodną i usuwamy pojemnik w ciemnym i ciepłym miejscu na 7 dni.

kiedy minie ten czas, dodaj resztę cukru (400 gr), wymieszaj, poczekaj kolejne 3 dni. Po spuszczeniu płynu z osadu wlej go do czystej butelki, ponownie zamknij uszczelką wodną i usuń w ciemnym, ale teraz zimnym miejscu. Trzymamy tam butelkę przyszłego wina przez 3 miesiące. Co miesiąc należy go spuszczać z osadu.

po wino będzie gotowe do degustacji! Pozostaje tylko wlać go do pięknych butelek. Wino należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g
  • Tanin - 18   kcal/100g

Podobne przepisy