skład / składniki
metoda gotowania
dojrzałe śliwki zrywać z drzewa lub zwalone podnosić z ziemi i rozkładać na słońcu na 1-2 dni, aż do ostatecznego dojrzewania i aby je nieco uschnąć. Podczas suszenia na słońcu skórka śliwek jest pokryta grzybami (dzikie drożdże), które wspomagają proces fermentacji. Śliwki nie są myte, chyba że są bardzo brudne lub w ziemi, lekko przetarte szmatką, jest to bardzo ważne, w przeciwnym razie proces fermentacji nie nastąpi.
śliwki są oczyszczane i zamieniane w puree. Na tym etapie możesz użyć popychacza, maszynki do mięsa lub blendera, ale jeśli Twoje śliwki są dobrze przygotowane, łatwo to zrobić rękami. Dodaj wodę 1:1 do przecieru śliwkowego i pozostaw na 2-3 dni w otwartym pojemniku, możesz przykryć gazą z muszek. Po chwili miazga zacznie oddzielać się od soku, a na powierzchni pojawi się piana, co oznacza, że rozpoczął się proces fermentacji. Na tym etapie moszcz jest filtrowany przez gazę do naczynia fermentacyjnego.
w zależności od tego, jakie wino chcesz dostać, dodaj cukier do soku śliwkowego - 200 gramów na litr soku na półwytrawny i 350 gramów na litr soku na słodkie wino. Pojemnik jest napełniany¾, aby proces fermentacji przebiegał pomyślnie, na szyjce umieszcza się blokadę wody lub nakłada się rękawicę z przebiciem w środkowym palcu. Podczas fermentacji Pojemnik przenosi się do ciemnego pomieszczenia o temperaturze 20-25 stopni. Fermentacja wina ze śliwek trwa 5-7 tygodni. Proces kończy się, gdy blokada wody nie wydziela gazu (rękawica jest zdmuchnięta), a na dnie pojawiła się warstwa osadu. Oznacza to, że nadszedł czas, aby spuścić młode wino śliwkowe z osadu do innego czystego pojemnika do dojrzewania.
minimalny czas dojrzewania wina śliwkowego to 2-3 miesiące. Dojrzewanie odbywa się w temperaturze 10-15 stopni w szczelnie zamkniętych butelkach. Po tym procesie. Wino jest w pełni użyteczne.
nasze śliwkowe wino jest gotowe! Miłego picia wina!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g