wino śliwkowe z cukrem

sprawdzony od lat przepis na pyszne domowe wino śliwkowe. Na świecie nie ma nic lepszego niż to, co robi się własnymi rękami. Dziś chcę zwrócić uwagę na sprawdzony przepis na wino śliwkowe w domu.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 17 g
70 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

Czas gotowania: 50 D

dojrzałe śliwki zrywać z drzewa lub zwalone podnosić z ziemi i rozkładać na słońcu na 1-2 dni, aż do ostatecznego dojrzewania i aby je nieco uschnąć. Podczas suszenia na słońcu skórka śliwek jest pokryta grzybami (dzikie drożdże), które wspomagają proces fermentacji. Śliwki nie są myte, chyba że są bardzo brudne lub w ziemi, lekko przetarte szmatką, jest to bardzo ważne, w przeciwnym razie proces fermentacji nie nastąpi.

śliwki są oczyszczane i zamieniane w puree. Na tym etapie możesz użyć popychacza, maszynki do mięsa lub blendera, ale jeśli Twoje śliwki są dobrze przygotowane, łatwo to zrobić rękami. Dodaj wodę 1:1 do przecieru śliwkowego i pozostaw na 2-3 dni w otwartym pojemniku, możesz przykryć gazą z muszek. Po chwili miazga zacznie oddzielać się od soku, a na powierzchni pojawi się piana, co oznacza, że rozpoczął się proces fermentacji. Na tym etapie moszcz jest filtrowany przez gazę do naczynia fermentacyjnego.

w zależności od tego, jakie wino chcesz dostać, dodaj cukier do soku śliwkowego - 200 gramów na litr soku na półwytrawny i 350 gramów na litr soku na słodkie wino. Pojemnik jest napełniany¾, aby proces fermentacji przebiegał pomyślnie, na szyjce umieszcza się blokadę wody lub nakłada się rękawicę z przebiciem w środkowym palcu. Podczas fermentacji Pojemnik przenosi się do ciemnego pomieszczenia o temperaturze 20-25 stopni. Fermentacja wina ze śliwek trwa 5-7 tygodni. Proces kończy się, gdy blokada wody nie wydziela gazu (rękawica jest zdmuchnięta), a na dnie pojawiła się warstwa osadu. Oznacza to, że nadszedł czas, aby spuścić młode wino śliwkowe z osadu do innego czystego pojemnika do dojrzewania.

minimalny czas dojrzewania wina śliwkowego to 2-3 miesiące. Dojrzewanie odbywa się w temperaturze 10-15 stopni w szczelnie zamkniętych butelkach. Po tym procesie. Wino jest w pełni użyteczne.
nasze śliwkowe wino jest gotowe! Miłego picia wina!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy