herbata jęczmienna

Spróbuj zrobić zdrową herbatę bezkofeinową! Herbata jęczmienna nie tylko nie zaszkodzi, ale wręcz przeciwnie-będzie korzystna dla organizmu. O korzystnych właściwościach jęczmienia wiadomo już od czasów starożytnych. Ma korzystny wpływ na układ oddechowy, żołądkowo-jelitowy, sercowo-naczyniowy, hormonalny. Dlatego przygotowuje się z niego nie tylko płatki zbożowe, ale także wszelkiego rodzaju napoje. Wiele osób słyszało o kawie z jęczmienia, ale nie tylko kawa jest przygotowywana z tego najzdrowszego zboża. Znane są przepisy na herbatę, kwas chlebowy, piwo i inne napoje. Chodzi o herbatę.
KaterinasAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
47 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Sortujemy ziarna jęczmienia. Powinny być jak do wyboru: czyste, nie zepsute. Wlej ziarna na patelnię. Wskazane jest wybranie patelni z grubym dnem, możesz wziąć żeliwo.

2. Wysyłamy patelnię na dużym ogniu, smażymy ziarna do przyjemnego brązowego koloru. Jednocześnie ciągle mieszaj jęczmień drewnianą szpatułką, aby smażyć równomiernie ze wszystkich stron i nie przypalić.

3. Usmażone ziarna układamy na kawałku gazy. Podnosimy końce gazy, wiążemy liną lub nitką. W ten sposób uzyskuje się rodzaj "torebki na herbatę".

4. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia. Zanurz worek ziaren jęczmienia we wrzącej wodzie. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj herbatę przez 10-15 minut, w zależności od pożądanej mocy herbaty.

5. Następnie wyjmujemy worek z ziarnami, można go wyrzucić. Wszystkie przydatne substancje zostały już ugotowane w wodzie. Dodaj cukier do herbaty, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

podawaj herbatę na gorąco lub na ciepło. Możesz osłodzić taką herbatę nie tylko cukrem, odpowiedni jest miód, syrop klonowy i każdy substytut cukru. Ci, którzy w ogóle nie używają słodyczy, mogą pić herbatę jęczmienną natychmiast po zaparzeniu bez dodawania substancji słodzących.

pij z przyjemnością i bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jęczmień - 288   kcal/100g

Podobne przepisy