skład / składniki
metoda gotowania
1. Sortujemy ziarna jęczmienia. Powinny być jak do wyboru: czyste, nie zepsute. Wlej ziarna na patelnię. Wskazane jest wybranie patelni z grubym dnem, możesz wziąć żeliwo.
2. Wysyłamy patelnię na dużym ogniu, smażymy ziarna do przyjemnego brązowego koloru. Jednocześnie ciągle mieszaj jęczmień drewnianą szpatułką, aby smażyć równomiernie ze wszystkich stron i nie przypalić.
3. Usmażone ziarna układamy na kawałku gazy. Podnosimy końce gazy, wiążemy liną lub nitką. W ten sposób uzyskuje się rodzaj "torebki na herbatę".
4. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia. Zanurz worek ziaren jęczmienia we wrzącej wodzie. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj herbatę przez 10-15 minut, w zależności od pożądanej mocy herbaty.
5. Następnie wyjmujemy worek z ziarnami, można go wyrzucić. Wszystkie przydatne substancje zostały już ugotowane w wodzie. Dodaj cukier do herbaty, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
podawaj herbatę na gorąco lub na ciepło. Możesz osłodzić taką herbatę nie tylko cukrem, odpowiedni jest miód, syrop klonowy i każdy substytut cukru. Ci, którzy w ogóle nie używają słodyczy, mogą pić herbatę jęczmienną natychmiast po zaparzeniu bez dodawania substancji słodzących.
pij z przyjemnością i bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jęczmień - 288 kcal/100g