zioła rumianek ziele dziurawca Helichrysum pąki brzozy

Balsam Tybetański! Eliksir młodości jest bardzo prosty w przygotowaniu! Zioła rumianek ziele dziurawca Helichrysum pąki brzozy-mieszanka, która jest tzw. & quot; balsamem tybetańskim & quot;. Jest to napój o wyjątkowych właściwościach. Daje siłę, uspokaja układ nerwowy, ma właściwości przeciwutleniające. Zawiera silne zioła, dlatego przed wypiciem napoju należy skonsultować się z lekarzem.
Anna KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
20 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

istnieje legenda, że przepis na tę mieszankę został znaleziony w latach 70. w Tybecie w klasztorze. Przepis na balsam tybetański został wyryty na starożytnej glinianej tabliczce sprzed ponad tysiąca lat. Nie wiadomo, czy tak jest, czy nie, ale istnieje nie mniej przepis, a współcześni naukowcy udowodnili jego skuteczność. Istnieje również szereg przeciwwskazań i możliwych skutków ubocznych, o których nie należy zapominać podczas picia napoju.

mieszankę ziół można kupić w aptece lub na rynku, ale najlepiej samemu przygotować składniki balsamu. W takim przypadku można mieć pewność, że trawy zostały zebrane w ekologicznie czystym obszarze, z dala od szlaków i dużych gałęzi przemysłu. Często zawierają inne składniki, na przykład Lisie truskawki lub melisę, ale to klasyczna wersja mieszanki tybetańskiej składa się z dziurawca zwyczajnego, nieśmiertelnika, rumianku i pąków brzozy.

zebrane zioła są suszone, a następnie mielone. Taka mieszanina jest przechowywana bez utraty swoich właściwości w hermetycznie zamkniętym pojemniku przez dość długi czas - do roku.

aby przygotować "eliksir młodości", należy włożyć określoną ilość ziół do szklanego słoika, a następnie zalać je wrzącą wodą. Pozostaw balsam do zaparzenia na 10 godzin. Wygodnie jest to zrobić w nocy, rano otrzymując gotowy napój.

przed użyciem balsam jest podgrzewany do temperatury 45 stopni, dodaje się do niego łyżkę pachnącego domowego miodu w ilości 1 łyżeczki na szklankę balsamu. To wszystko - możesz cieszyć się subtelnym smakiem napoju z korzyściami zdrowotnymi! Miód nadaje napojowi słodycz i łagodzi gorzki smak rumianku.

pić podjęte balsam 100 ml trzy razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem. Istnieją inne schematy, na przykład picie szklanki w nocy jest uważane za skuteczne, a następnie wypicie kolejnej szklanki na pusty żołądek rano - 20-25 minut przed posiłkiem.

nie możesz ciągle pić napoju. Konieczne jest robienie przerw. Zalecany kurs to dwa miesiące w ciągu roku. I oczywiście pożądana jest konsultacja ze specjalistą.

dobrego zdrowia i długowieczności!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Stokrotka - 9   kcal/100g
  • Dziurawiec - 10   kcal/100g
  • Pąki brzozy - 15   kcal/100g

Podobne przepisy