skład / składniki
metoda gotowania
istnieje legenda, że przepis na tę mieszankę został znaleziony w latach 70. w Tybecie w klasztorze. Przepis na balsam tybetański został wyryty na starożytnej glinianej tabliczce sprzed ponad tysiąca lat. Nie wiadomo, czy tak jest, czy nie, ale istnieje nie mniej przepis, a współcześni naukowcy udowodnili jego skuteczność. Istnieje również szereg przeciwwskazań i możliwych skutków ubocznych, o których nie należy zapominać podczas picia napoju.
mieszankę ziół można kupić w aptece lub na rynku, ale najlepiej samemu przygotować składniki balsamu. W takim przypadku można mieć pewność, że trawy zostały zebrane w ekologicznie czystym obszarze, z dala od szlaków i dużych gałęzi przemysłu. Często zawierają inne składniki, na przykład Lisie truskawki lub melisę, ale to klasyczna wersja mieszanki tybetańskiej składa się z dziurawca zwyczajnego, nieśmiertelnika, rumianku i pąków brzozy.
zebrane zioła są suszone, a następnie mielone. Taka mieszanina jest przechowywana bez utraty swoich właściwości w hermetycznie zamkniętym pojemniku przez dość długi czas - do roku.
aby przygotować "eliksir młodości", należy włożyć określoną ilość ziół do szklanego słoika, a następnie zalać je wrzącą wodą. Pozostaw balsam do zaparzenia na 10 godzin. Wygodnie jest to zrobić w nocy, rano otrzymując gotowy napój.
przed użyciem balsam jest podgrzewany do temperatury 45 stopni, dodaje się do niego łyżkę pachnącego domowego miodu w ilości 1 łyżeczki na szklankę balsamu. To wszystko - możesz cieszyć się subtelnym smakiem napoju z korzyściami zdrowotnymi! Miód nadaje napojowi słodycz i łagodzi gorzki smak rumianku.
pić podjęte balsam 100 ml trzy razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem. Istnieją inne schematy, na przykład picie szklanki w nocy jest uważane za skuteczne, a następnie wypicie kolejnej szklanki na pusty żołądek rano - 20-25 minut przed posiłkiem.
nie możesz ciągle pić napoju. Konieczne jest robienie przerw. Zalecany kurs to dwa miesiące w ciągu roku. I oczywiście pożądana jest konsultacja ze specjalistą.
dobrego zdrowia i długowieczności!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Stokrotka - 9 kcal/100g
- Dziurawiec - 10 kcal/100g
- Pąki brzozy - 15 kcal/100g