bimber na kwiatach lipy

aromatyczny napój, który rozgrzeje w zimnych porach roku! Bimber na kwiatach lipy to rozgrzewający napój o lekkim smaku miodu i aromacie lipy. Możesz go pić jako lek na przeziębienia lub jako pyszny napój na świątecznym stole. Czasami w przepisie miód zastępuje się cukrem, ale nie należy tego robić, ponieważ napój traci większość smaku i aromatu.
JożykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
271 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 d 1 h 30 min

kolor lipy najlepiej jest przyjmować świeży, ale suszony jest również odpowiedni poza sezonem. Suszone kwiaty będą potrzebować tej samej ilości - łyżeczka ze zjeżdżalnią. Miód może być również używany jako świeży lub nie. Ale oczywiście najlepszy wynik pod względem aromatu i smaku będzie, jeśli zarówno kwiaty, jak i miód będą świeże. Bimber musi być używany wysokiej jakości.

włóż kolor lipy do szklanej butelki lub słoika, a następnie napełnij go bimberem. Następnie pojemnik jest hermetycznie zamknięty i usuwany w ciemnym miejscu, aby nalegać na 7-10 dni. Nie trzeba usuwać przyszłej nalewki w chłodnym czasie, optymalna temperatura pomieszczenia wynosi 21-23 stopnie Celsjusza. Podczas gdy bimber jest podawany, raz dziennie energicznie go wstrząsamy. Można i raz na dwa dni.

po upływie określonego czasu filtrujemy ciecz przez gazę złożoną w kilku warstwach.

w małym rondlu połącz miód lipowy i wodę, podgrzej trochę w łaźni wodnej, mieszając. Mieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści. Ważne jest, aby nie podgrzewać mocno miodu, aby nie stracił użytecznych właściwości. Temperatura miodu po podgrzaniu nie powinna przekraczać 60 stopni. Pozwól mieszaninie miodu i wody całkowicie ostygnąć.

wlej mieszaninę miodu do pojemnika z zaparzonym bimberem, wymieszaj, a następnie ponownie szczelnie zamknij i usuń, aby zaparzyć przez 5 dni. W ciemnym miejscu temperatura tym razem powinna być niższa. Możesz usunąć nalewkę do piwnicy lub lodówki.

po upływie czasu spuszczamy nalewkę z osadu, który pojawi się na dnie. Dodatkowo filtrujemy aromatyczny napój przez warstwę waty. Dzięki temu napój będzie przezroczysty.

zamykamy Pojemnik nalewką i przechowujemy w piwnicy. Taki napój jest przechowywany przez długi czas, ale nie dłużej niż pięć lat.

pyszne drinki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kwiaty lipy - 0   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy