Rum Curacao

Ciesz się klasycznym hawajskim koktajlem w domu! Rum Curacao to składniki klasycznego koktajlu przygotowywanego na tropikalnych wyspach. To napój, który odświeży się w upalny dzień, da radość i wigor.Jego kolor przypomina lśniący w słońcu spokojny ocean, a smak przenosi do raju na ziemi-tropikalnej wyspy z białym piaskiem, palmami i łagodnymi falami. Kawałek ananasa to obowiązkowa aromatyczna część koktajlu.
KarmelekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 82 % 9 g
76 kcal
IG: 80 / 20 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

Blue Curacao to cytrusowy likier o pięknym niebieskim kolorze. Można by pomyśleć, że cytrusy zagłuszą smak ananasa i kokosa, ale nie - wszystko jest idealne. Cytrusowy odcień tylko uzupełnia tropikalny smak koktajlu, dodaje dodatkowej cierpkiej nuty, ledwo zauważalnej kwaskowatości, a kolor uzyskany dzięki likierowi przypomina ocean.

Shaker napełniamy lodem, używamy dużych kostek. Wlej do niego Rum, krem kokosowy, który powinien być lekko słodzony, sok ananasowy. Idealnie-świeżo wyciśnięty.

potrząśnij shakerem, aż mieszanina ostygnie. Nie za długo-przez około minutę. Robimy to poprawnie: potrząsamy shakerem od dołu do góry lub wzdłuż płaszczyzny poziomej - od lewej do prawej. Nie kołysaj się z boku na bok.

przefiltruj mieszaninę do wysokiej szklanki koktajlowej, którą należy najpierw schłodzić. Aby to zrobić, wyjmujemy szklankę na kilka godzin w zamrażarce. lub możesz napełnić szklankę kruszonym lodem na kilka minut, a następnie wyrzucić.

jeśli nie ma shakera, można go zastąpić blenderem. Umieść wszystkie składniki w misce blendera, wszystko wymieszaj blenderem zanurzeniowym, wykonując kilka pulsujących zanurzeń. Następnie przecedź przez drobny sitko do szklanki.

Udekoruj szklankę kawałkiem świeżego ananasa i podawaj ze słomką i parasolem koktajlowym.

jeśli dzień jest bardzo gorący, możesz dodać lód do koktajlu. Im więcej, tym lepiej. Duża ilość lodu chłodzi napój, a lód się nie topi. Jeśli dodasz zbyt mało lodu, stopi się i rozrzedzi napój. Może to pogorszyć smak koktajlu.

pyszne orzeźwiające koktajle!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Sok ananasowy - 48   kcal/100g
  • Curacao - 236   kcal/100g

Podobne przepisy