skład / składniki
metoda gotowania
Blue Curacao to cytrusowy likier o pięknym niebieskim kolorze. Można by pomyśleć, że cytrusy zagłuszą smak ananasa i kokosa, ale nie - wszystko jest idealne. Cytrusowy odcień tylko uzupełnia tropikalny smak koktajlu, dodaje dodatkowej cierpkiej nuty, ledwo zauważalnej kwaskowatości, a kolor uzyskany dzięki likierowi przypomina ocean.
Shaker napełniamy lodem, używamy dużych kostek. Wlej do niego Rum, krem kokosowy, który powinien być lekko słodzony, sok ananasowy. Idealnie-świeżo wyciśnięty.
potrząśnij shakerem, aż mieszanina ostygnie. Nie za długo-przez około minutę. Robimy to poprawnie: potrząsamy shakerem od dołu do góry lub wzdłuż płaszczyzny poziomej - od lewej do prawej. Nie kołysaj się z boku na bok.
przefiltruj mieszaninę do wysokiej szklanki koktajlowej, którą należy najpierw schłodzić. Aby to zrobić, wyjmujemy szklankę na kilka godzin w zamrażarce. lub możesz napełnić szklankę kruszonym lodem na kilka minut, a następnie wyrzucić.
jeśli nie ma shakera, można go zastąpić blenderem. Umieść wszystkie składniki w misce blendera, wszystko wymieszaj blenderem zanurzeniowym, wykonując kilka pulsujących zanurzeń. Następnie przecedź przez drobny sitko do szklanki.
Udekoruj szklankę kawałkiem świeżego ananasa i podawaj ze słomką i parasolem koktajlowym.
jeśli dzień jest bardzo gorący, możesz dodać lód do koktajlu. Im więcej, tym lepiej. Duża ilość lodu chłodzi napój, a lód się nie topi. Jeśli dodasz zbyt mało lodu, stopi się i rozrzedzi napój. Może to pogorszyć smak koktajlu.
pyszne orzeźwiające koktajle!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Sok ananasowy - 48 kcal/100g
- Curacao - 236 kcal/100g