latte z syropem miętowym

Masz dość tradycyjnej porannej kawy? Przygotuj nową wersję! Latte z syropem miętowym doskonale urozmaica życie miłośników kawy. Napój ma doskonały aromat i lekki miętowy smak. Przepis pozwala dostosować moc napoju do własnych upodobań. Mleko można przyjmować dowolnie, jego zawartość tłuszczu nie ma znaczenia. Chyba że dla osób na diecie niskokalorycznej lepiej wybrać opcję niskotłuszczową. Liście mięty nie są niezbędnym składnikiem, ponieważ syrop ma już miętowy smak. Ale świeże liście sprawiają, że napój ma bogatszy smak.
viktorinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 56 % 5 g
48 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Latte to napój na bazie kawy i mleka. Ojczyzną latte są Włochy. Napój może być zarówno gorący, jak i zimny. W każdym razie-jest bardzo smaczny! Zimny napój jest bardziej odpowiedni w gorącym sezonie, a gorąca latte może być ciepła w chłodne dni. 

napój opisany w przepisie jest tradycyjnie podawany na stole na zimno.

1. Parzymy kawę jak zwykle. Można to zrobić za pomocą ekspresu do kawy lub po prostu zaparzyć w Turku. Kawa może być używana w dowolny sposób. Pożądane jest, aby był tak blisko, jak to możliwe. Ale nadal lepiej jest dostosować siłę do własnych upodobań. Oznacza to, że stosunek wody do kawy można wziąć do woli.

2. Wlej kawę do Turku, napełnij wodą. Gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie pozwól napojowi trochę ostygnąć.

3. Wlej cukier do shakera koktajlowego, wyciśnij sok z limonki, wlej syrop miętowy. Aby uzyskać bogatszy smak, dodaj jeszcze kilka liści mięty.

4. Energicznie potrząśnij shakerem. Nie musisz tego robić przez długi czas, ponieważ mięta nie powinna być kruszona, ale tylko dać swój aromat.

5. Następnie wlej kawę do shakera. Jeśli napój nie miał jeszcze czasu na całkowite ochłodzenie, nie jest to straszne. Dodaj trochę kostek lodu i wlej schłodzone mleko.

6. Ponownie energicznie potrząśnij shakerem, a następnie wlej powstałą latte do szklanki. Oczywiście napój należy wstępnie przefiltrować przez drobne sito lub kawałek gazy.

podawaj udekorowane świeżymi liśćmi mięty według uznania.

pij z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Syrop miętowy - 282   kcal/100g

Podobne przepisy