skład / składniki
metoda gotowania
Martini z oliwką to słynny napój, który ma ponad sto pięćdziesiąt lat. Istnieje wiele opcji jego przygotowania - zmieniają się składniki i proporcje, ale pozostają niezmienione - Martini i mocny alkohol. I oczywiście oliwki. Uważa się, że bez oliwek nie będzie najbardziej miękkiego, przyjemnego i pikantnego smaku, z którego słynie ten koktajl.
dzisiaj sami przygotujemy popularny napój. Więc od czego zaczynamy?
przygotowujemy kieliszek do martini z wyprzedzeniem (można go wcześniej schłodzić w zamrażarce - zwykle w ciągu godziny), oliwki, ser, wódkę i samo Martini. Dodamy nie tylko oliwkę na dnie kieliszka, ale nadziewamy ją serem pleśniowym. Użyjemy szpikulca, aby nadać koktajlowi więcej wyrafinowania. Jeśli w dawnych czasach oliwka służyła tylko jako dekoracja koktajlu, nowoczesne zasady etykiety mogą ją jeść.
duże oliwki, które powinny być już bez pestek, nadziewane serem Roquefort. Nadziewane oliwki sadzimy na cienkim szpikulcu do kanapek. Odkładając oliwki na bok.
wlej Martini do kieliszka do wina, wykonaj ruch okrężny, aby Martini rozłożyło się na szkle. Włóż kieliszek do wina do zamrażarki na dziesięć minut.
kiedy minie czas, wyjmujemy kieliszek do wina. Wlej wódkę do shakera wypełnionego lodem, dobrze wstrząśnij. Robimy to poprawnie: potrząśnij shakerem ściśle wzdłuż linii poziomej lub pionowej. Nie musisz długo wstrząsać wódką, wystarczy to zrobić przez minutę. Naszym zadaniem jest schłodzenie wódki. Jeśli potrząśniesz zbyt długo, lód zacznie pękać i topić się, a to negatywnie wpłynie na smak gotowego napoju.
wlej wódkę do przygotowanego kieliszka do wina z martini. Dodaj oliwki i podawaj.
zabawnych spotkań z przyjaciółmi! Pyszne koktajle!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Ser "Roquefort" - 352 kcal/100g
- Martini - 145 kcal/100g