skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę do rondla, wlej do niego cukier granulowany. Wysyłamy patelnię do pieca na słaby ogień i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Gotuj syrop przez dziesięć minut, a następnie zdejmij z ognia. W rezultacie powinno być około 300 ml syropu.
2. Skórkę pomarańczową bardzo dobrze myjemy pod ciepłą bieżącą wodą. Możesz nawet pocierać skórkę tylną stroną gąbki, która jest twarda, aby z pewnością usunąć wosk, którym pokrywane są owoce cytrusowe, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia. Złóż skórkę na dnie szklanego pojemnika. Możesz po prostu użyć dwulitrowego słoika.
3. Wymieszaj syrop i bimber, a następnie wlej przygotowaną skórkę pomarańczową tą mieszanką. Szczelnie zamknij pokrywkę i umieść pojemnik w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na 5-6 dni. Skórka najpierw unosi się na górze, ale po kilku dniach opadnie na dno. Pod koniec okresu nalewka stanie się pięknym żółtawym kolorem.
4. Kiedy minie czas, napój należy przefiltrować przez gazę złożoną w kilku warstwach. Zasadniczo jest już gotowy do użycia. Ale możesz wlać go do pięknych butelek, szczelnie zamknąć i wysłać do piwnicy. Taka nalewka jest przechowywana bez problemów i przy zachowaniu jasnego smaku, aromatu i koloru przez rok. A nawet trochę więcej. Ale z reguły niewiele, gdy dożywa takich terminów, dlatego jest używany wcześniej, ze względu na jego wspaniały smak.
Wesołych Świąt i pysznych mocnych drinków!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 36 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g

