skład / składniki
metoda gotowania
1. Pomarańcze dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Najlepiej zrobić to za pomocą pędzla, aby zmyć szkodliwe związki, którymi zwykle traktuje się owoce cytrusowe. Umyj umyte pomarańcze wrzącą wodą dla większego bezpieczeństwa. Owoce suszymy ręcznikami papierowymi.
2. Teraz musisz usunąć skórkę. Skórkę należy usunąć bardzo ostrożnie, aby nie dotknąć białego filmu. W przeciwnym razie napój będzie gorzki. Bardzo wygodnie jest usunąć skórkę za pomocą obieraczki do warzyw, usuwając tylko cienką pomarańczową warstwę w paski.
3. Rozłóż skórkę w szklanym pojemniku (może to być zwykły słoik), wlej wódkę. Pozostaw na 5 dni w ciemnym i chłodnym miejscu. Może to być piwnica lub Piwnica, świetnie sprawdzi się również lodówka.
4. Pomarańcze, z których usunięto skórkę, wkładamy do torby i wysyłamy do lodówki. W przyszłości będą potrzebne do tego przepisu.
5. Po określonym czasie przefiltruj nalewkę przez sito. Skórkę można wyrzucić, nie będzie już potrzebna. I wyciskamy sok z pomarańczy. Sok powinien otrzymać pół litra. Jeśli okaże się mniej, musisz dodać wodę.
6. Powstały sok pomarańczowy wlej do rondla, wlej cukier, Wyślij do ognia. Nie trzeba gotować, tylko podgrzać, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie filtrujemy syrop pomarańczowy przez sito lub przez gazę złożoną w kilku warstwach.
7. Połącz syrop z nalewką, a następnie wlej napój do szklanej butelki i wyślij do lodówki na 2-3 dni.
tradycyjnie podaje się alkohol schłodzony w mrożonych kieliszkach.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g