Likier pomarańczowy na wódce

Naucz się robić jasny Likier! To wcale nie jest trudne! Likier pomarańczowy można przygotować w domu. Do gotowania nie potrzebujesz żadnych dodatkowych umiejętności - wszystko jest proste. Z podanej ilości składników uzyskuje się 1,25 litra likieru. Głównym zadaniem jest czekać na upragniony czas, a to całe osiem dni! Pomarańcze należy dokładnie umyć przed gotowaniem, ponieważ użyje się nie tylko miąższu, ale także skórki. Gotowy napój ma bogaty kolor. Funkcje serwowania: przed nalaniem likieru szklanki są przechowywane w zamrażarce przez 10-15 minut.
anvaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 26 g
182 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

Czas gotowania: 8 D 1 h

1. Pomarańcze dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Najlepiej zrobić to za pomocą pędzla, aby zmyć szkodliwe związki, którymi zwykle traktuje się owoce cytrusowe. Umyj umyte pomarańcze wrzącą wodą dla większego bezpieczeństwa. Owoce suszymy ręcznikami papierowymi.

2. Teraz musisz usunąć skórkę. Skórkę należy usunąć bardzo ostrożnie, aby nie dotknąć białego filmu. W przeciwnym razie napój będzie gorzki. Bardzo wygodnie jest usunąć skórkę za pomocą obieraczki do warzyw, usuwając tylko cienką pomarańczową warstwę w paski.

3. Rozłóż skórkę w szklanym pojemniku (może to być zwykły słoik), wlej wódkę. Pozostaw na 5 dni w ciemnym i chłodnym miejscu. Może to być piwnica lub Piwnica, świetnie sprawdzi się również lodówka.

4. Pomarańcze, z których usunięto skórkę, wkładamy do torby i wysyłamy do lodówki. W przyszłości będą potrzebne do tego przepisu.

5. Po określonym czasie przefiltruj nalewkę przez sito. Skórkę można wyrzucić, nie będzie już potrzebna. I wyciskamy sok z pomarańczy. Sok powinien otrzymać pół litra. Jeśli okaże się mniej, musisz dodać wodę.

6. Powstały sok pomarańczowy wlej do rondla, wlej cukier, Wyślij do ognia. Nie trzeba gotować, tylko podgrzać, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie filtrujemy syrop pomarańczowy przez sito lub przez gazę złożoną w kilku warstwach.

7. Połącz syrop z nalewką, a następnie wlej napój do szklanej butelki i wyślij do lodówki na 2-3 dni.

tradycyjnie podaje się alkohol schłodzony w mrożonych kieliszkach.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy