kompot ze świeżego rokitnika

napój witaminowy zachwyci rodzinę zimą! Kompot z rokitnika przygotowany na zimę da kolory lata w zimnych porach roku. Kompoty są zawsze popularne wśród gospodyń domowych. Jeśli chodzi o kompot z rokitnika, jest to na ogół nieoceniony napój. W końcu wszyscy wiedzą, jak przydatne są te jagody. Zawierają wiele składników odżywczych, witamin, minerałów, a także pełny skład kwasów tłuszczowych omega. Ilość cukru w kompocie można regulować do smaku, nie wpływa to na okres przydatności do spożycia. Dlatego możesz wziąć trochę mniej.
VictoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 18 g
74 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h

kompot jest prawdopodobnie jednym z najbardziej poszukiwanych preparatów na zimę. Zimą kompoty przypominają gorące lato, cieszą oko jasnym kolorem, a organizm witaminami. O każdej porze roku kompot odświeży, zachwyci gości, ugasi pragnienie.

ponieważ rokitnik jest bardzo przydatny, czego nie gotuje się z niego! Ten przepis opisuje proces gotowania kompotu, z którego cała rodzina będzie zadowolona!

1. Sortujemy jagody rokitnika: usuwamy zepsute, zgniłe jagody, odrywamy również pozostałe gałęzie. Przygotowane jagody myjemy pod bieżącą wodą. Aby to zrobić, po prostu włóż rokitnik do durszlaka i zastąp go strumieniem wody.

2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Gdy woda się zagotuje, sterylizujemy słoiki i pokrywki. Pokrywki można zalać wrzącą wodą, a słoiki wysterylizować w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub nad parą.

3. W przygotowanych słoikach wkładamy rokitnik, wypełniając je około jednej trzeciej. Na tym etapie możesz dodać garść jagód, ale jest to opcjonalne. Odpowiednie są maliny, porzeczki, jeżyny, truskawki. Ogólnie rzecz biorąc, jagody są dodawane do koloru, chociaż bez nich kompot jest bogaty i smaczny.

4. Zalej zawartość słoików wrzącą wodą, przykryj pokrywką, pozostaw na 10 minut. Następnie wlej wodę do rondla, wlej do niego cukier, Wyślij do ognia. Gotuj syrop przez 5 minut od momentu wrzenia.

5. Wlej jagody wrzącym syropem, przykryj pokrywkami i hermetycznie zwiń. Odwracamy półfabrykaty do góry nogami, izolujemy kocem. Czekamy na całkowite ochłodzenie, po czym przenosimy kompot do stałego miejsca przechowywania.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy