skład / składniki
metoda gotowania
wszyscy wiedzą o zaletach cytrusów. Dlaczego więc nie wykorzystać ich do pobudzenia organizmu i dobrego nastroju? Na przykład ugotuj pyszny i zdrowy kompot. Niezależnie od pory roku i pogody za oknem.
przygotowujemy pomelo, pomarańcze, grejpfruty, cytryny. Dobrze umyj wszystkie składniki mydłem, aby zmyć warstwę konserwantów ze skórki, którą nakłada się na owoce cytrusowe, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia.
umyte owoce cytrusowe kroimy na kawałki, plasterki lub kółka. Ogólnie rzecz biorąc, jak wygodniej i bardziej jak. Przenieś pokrojone owoce cytrusowe na patelnię. Użyj widelca, aby lekko zmiażdżyć kawałki cytrusów, aby uwolnić trochę soku.
przykryj owoce cytrusowe cukrem, zalej wodą. Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy zawartość do wrzenia, ale nie gotujemy! Podczas gotowania witamina C jest szybko niszczona, a mianowicie jest kluczowa, jeśli chodzi o owoce cytrusowe.
czas spróbować kompotu i dostosować jego smak-dodaj wodę, jeśli wydaje się zbyt bogaty.Lub cukru, jeśli chcesz więcej słodyczy.
zdejmij patelnię z ognia, ostudź napój. Podczas chłodzenia jego smak stanie się jeszcze jaśniejszy. Następnie wlej kompot do szklanek, udekoruj według własnego gustu, na przykład gałązkami mięty, skórką pomarańczową itp.
podajemy do stołu! Możesz również podawać z kostkami lodu, jeśli jest gorący letni dzień. A w zimnych porach roku możesz podawać na ciepło. W takim przypadku nie odświeży się jak w letni dzień, ale raczej będzie odgrywać rolę bomby witaminowej dla organizmu.
dobrego zdrowia! Pysznych drinków!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grejpfrut - 29 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pomelo - 38 kcal/100g