skład / składniki
metoda gotowania
W Chinach istnieje wiele legend związanych z tym owocem. Kiedyś był dostępny tylko dla cesarzy i członków ich rodzin. Dziś liczi są dostępne dla prawie wszystkich, ale nadal są drogie w porównaniu z innymi owocami. Niemniej jednak, jeśli & amp;nbsp; są liczi i nie jest jasne, co z nimi ugotować, lemoniada będzie doskonałym rozwiązaniem. Zwłaszcza jeśli za oknem świeci gorące letnie słońce. Napój okaże się orzeźwiający, pachnący i słodki.
oczyszczamy liczi z różowej skorupy, usuwamy nasiona, przecinając je na środku. Przygotowaną mięsistą miazgę przenosimy do miski blendera. Zmiel liczi na gładką konsystencję-puree.
dodaj cukier do miski, a następnie wyciśnij sok z cytryny. Możesz chcieć dodać więcej soku z cytryny, szczególnie dla tych, którzy lubią kwaśność. Ale lepiej tego nie robić, ponieważ smak lemoniady będzie zbyt bogaty, a nawet prawdopodobnie będzie gorzki.
ponownie wymieszaj wszystko za pomocą blendera. Konieczne jest całkowite rozpuszczenie kryształów cukru. Cukier można umieścić trochę więcej lub trochę mniej - według własnego gustu.
pozostaje płyn do odcedzenia, a napój będzie gotowy! Tak więc filtrujemy go przez drobny sitko, wysyłamy do lodówki do ostygnięcia na co najmniej godzinę. Lepiej o dwa.
jeśli chcesz, możesz uzupełnić lemoniadę kostkami lodu - w takim przypadku nie musisz czekać, aż napój ostygnie w lodówce.
wlej lemoniadę do szklanek i podawaj.
pozostaje tylko cieszyć się tym niezwykłym i świeżym smakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Liczi - 66 kcal/100g