skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy cztery szklanki o pojemności 340 ml do koktajlu. Jeśli wszystko jest gotowe, możesz przejść bezpośrednio do napoju.
liczi najlepiej używać świeżych, a nie konserwowanych. W skrajnych przypadkach możesz je i zamiast soku z liczi użyć syropu ze słoika. Ale nadal nie można porównać smaku i aromatu konserwowanych i świeżych liczi, dlatego zaleca się znalezienie świeżych owoców. Czyścimy liczi, dla których wykonujemy nacięcie pośrodku z jednej strony. Usuń skorupę ciemnoróżowego koloru, Usuń czarną niejadalną kość. Do każdej szklanki wkładamy jeden pachnący owoc.
wlej około trzech czwartych jego objętości do każdej szklanki wina musującego. Ważne jest, aby wino było wysokiej jakości. Od tego zależy smak gotowego napoju. Następnie wlej sok z liczi do czterech szklanek, spróbuj wlać równo. Cóż, jeśli jest to świeżo wyciśnięty sok z liczi, ale możesz użyć opcji sklepowej.
dzielimy również wodę różaną na cztery części, wlewając ją do szklanek na wierzchu. Woda różana jest powszechnym aromatem. Jeśli nie jest dostępny, wodę różaną można przygotować z wyprzedzeniem. I możesz zastąpić go innym aromatem, na przykład wanilią. Ale wciąż jest to zapach róż, który idealnie pasuje do tego koktajlu z Prosecco i liczami.
to wszystko, koktajl jest gotowy!
można podawać koktajle degustatorom! :)
możesz i powinieneś eksperymentować z liczbą składników. Jeśli wlejesz więcej wina, napój będzie świeższy i mniej słodki. Jeśli chcesz bardziej wyraźnego słodkiego smaku, musisz zmniejszyć ilość wina i wlać więcej soku z liczi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g
- Liczi - 66 kcal/100g