skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować ten pyszny napój, musisz wybrać dojrzały owoc, którego skórka będzie gładka, piękna, błyszcząca, bez plam i uszkodzeń. Dojrzałe owoce można również rozpoznać po przyjemnym, mocnym aromacie.
więc pomelo jest wybrany. Teraz musisz umyć go ciepłą wodą za pomocą gąbki. Robimy to ostrożnie, aby zmyć środek konserwujący ze skórki. Nakłada się go na wszystkie owoce cytrusowe, aby owoce nie psowały się dłużej podczas transportu i w sklepach. Wytrzyj umyte owoce ręcznikiem papierowym.
usuń skórkę z pomelo - tylko kolorową warstwę, bez bieli. Wygodnie jest to zrobić specjalnym nożem lub czyścikiem do warzyw. Możesz użyć zwykłego noża, ale w tym przypadku będziesz musiał wykazać się zwinnością i poświęcić trochę więcej czasu. Wkładamy skórkę do pojemnika, w którym napój zostanie zaparzony.
dodaj cukier do pojemnika do skórki. Z pomelo (i musisz wziąć tylko czwartą część owocu) wyciśnij sok, dodaj go również do cukru i skórki. Wlej wszystko wódką na wierzch, wymieszaj i hermetycznie zamknij pojemnik.
wyjmujemy pojemnik w ciemne miejsce, trzymamy go w temperaturze pokojowej przez miesiąc. Raz w tygodniu (a jeśli to możliwe, dwa) energicznie potrząsaj pojemnikiem.
gdy minie czas, nalewkę należy przecedzić przez gazę złożoną w kilku warstwach. Na tym etapie musisz spróbować napoju i dodać więcej cukru, jeśli chcesz więcej słodyczy. Nawiasem mówiąc, dodaj wodę, jeśli potrzebujesz mniej mocnego napoju, musisz teraz.
wlej nalewkę do pięknych butelek, szczelnie je zamknij, usuń do stałego miejsca przechowywania w piwnicy (chłodne miejsce).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Pomelo - 38 kcal/100g