Nalewka na pomelo

aromatyczny mocny napój jest łatwy do samodzielnego przygotowania! Nalewka pomelo to mocny i słodki napój o ciekawym smaku i jasnym aromacie. Okazuje się, że jest mocny-prawie jak wódka, tylko o kilka stopni mniej. Możesz dodać więcej cukru, koncentrując się na swoim smaku. Możesz również dodać trochę więcej soku z pomelo. Sok sprawia, że smak gotowego napoju jest bardziej miękki, delikatniejszy. Taką nalewkę można przechowywać przez bardzo długi czas-4-5 lat. Najważniejsze, że jest to ciemne i chłodne miejsce.
lastochkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
113 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 D 1 h 25 min

aby przygotować ten pyszny napój, musisz wybrać dojrzały owoc, którego skórka będzie gładka, piękna, błyszcząca, bez plam i uszkodzeń. Dojrzałe owoce można również rozpoznać po przyjemnym, mocnym aromacie.

więc pomelo jest wybrany. Teraz musisz umyć go ciepłą wodą za pomocą gąbki. Robimy to ostrożnie, aby zmyć środek konserwujący ze skórki. Nakłada się go na wszystkie owoce cytrusowe, aby owoce nie psowały się dłużej podczas transportu i w sklepach. Wytrzyj umyte owoce ręcznikiem papierowym.

usuń skórkę z pomelo - tylko kolorową warstwę, bez bieli. Wygodnie jest to zrobić specjalnym nożem lub czyścikiem do warzyw. Możesz użyć zwykłego noża, ale w tym przypadku będziesz musiał wykazać się zwinnością i poświęcić trochę więcej czasu. Wkładamy skórkę do pojemnika, w którym napój zostanie zaparzony.

dodaj cukier do pojemnika do skórki. Z pomelo (i musisz wziąć tylko czwartą część owocu) wyciśnij sok, dodaj go również do cukru i skórki. Wlej wszystko wódką na wierzch, wymieszaj i hermetycznie zamknij pojemnik.

wyjmujemy pojemnik w ciemne miejsce, trzymamy go w temperaturze pokojowej przez miesiąc. Raz w tygodniu (a jeśli to możliwe, dwa) energicznie potrząsaj pojemnikiem.

gdy minie czas, nalewkę należy przecedzić przez gazę złożoną w kilku warstwach. Na tym etapie musisz spróbować napoju i dodać więcej cukru, jeśli chcesz więcej słodyczy. Nawiasem mówiąc, dodaj wodę, jeśli potrzebujesz mniej mocnego napoju, musisz teraz.

wlej nalewkę do pięknych butelek, szczelnie je zamknij, usuń do stałego miejsca przechowywania w piwnicy (chłodne miejsce).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Pomelo - 38   kcal/100g

Podobne przepisy