kawa z syropem miętowym

Przygotuj wyśmienitą wersję swojej ulubionej kawy! Kawa z syropem miętowym przygotowana według tego przepisu działa jak orzeźwiający napój. Jest to szczególnie istotne w gorącym sezonie, dając jednocześnie wigor i świeżość. Mleko w przepisie używa migdałów. Oczywiście możesz wziąć dowolne inne mleko do smaku. To samo dotyczy kawy-możesz użyć absolutnie każdej kawy, którą lubisz. Syrop miętowy nadaje napojowi szczególny urok. Nawiasem mówiąc, ilość syropu miętowego można zmniejszyć,jeśli nie lubisz bogatego smaku mięty.
svetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 50 % 5 g
61 kcal
IG: 67 / 17 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 20 min

istnieje kilka sposobów parzenia zimnej kawy. W pierwszym przypadku gotowy gorący napój jest schładzany do pożądanej temperatury , w drugim kawa jest przygotowywana przez starzenie zmielonych ziaren w wodzie, a następnie filtrowana, w trzecim gotowy napój jest zamrażany w foremkach do lodu. W ten sposób możesz przygotować zimną wersję latte lub mokki. Takie napoje powstają przez zmieszanie gorącego espresso z odpowiednią ilością zimnego mleka.

ten przepis ujawnia sekrety parzenia kawy w kostkach lodu. W rzeczywistości zimna kawa jest bardzo smacznym i niezwykle orzeźwiającym napojem, który nie jest trudny do samodzielnego przygotowania.

1. Wlej ulubioną mieloną kawę do Turku, wlej wodę, Wyślij do ognia. Parzymy kawę jak zwykle. Jeśli chodzi o proporcje kawy i wody, można je dostosować do własnych upodobań. Możesz zrobić mocniejszą kawę i odwrotnie - mniej mocną.

2. Gotową kawę pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie dodaj syrop klonowy i miętowy do napoju, dobrze wymieszaj.

3. Wlej kawę do foremek do lodu. Najłatwiej jest umieścić formę w zamrażarce na noc. Ale jeśli nie ma czasu na czekanie, to przynajmniej przez 3-4 godziny - aż zamarznie.

4. Po upływie określonego czasu w szklance rozprowadzamy przygotowane kostki kawy, wlewamy mleko migdałowe. Tutaj dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy.

zgodnie z tym przepisem kawa jest umiarkowanie słodka. Dlatego słodycze mogą zwiększyć ilość syropu klonowego. Syrop klonowy można również zastąpić dowolnym innym słodzikiem. Na przykład zwykły syrop cukrowy lub brązowy cukier. Ale nadal warto wypróbować wersję z syropem klonowym.

ciesz się zdrowiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kawa mielona - 200   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Syrop miętowy - 282   kcal/100g

Podobne przepisy