skład / składniki
metoda gotowania
istnieje kilka sposobów parzenia zimnej kawy. W pierwszym przypadku gotowy gorący napój jest schładzany do pożądanej temperatury , w drugim kawa jest przygotowywana przez starzenie zmielonych ziaren w wodzie, a następnie filtrowana, w trzecim gotowy napój jest zamrażany w foremkach do lodu. W ten sposób możesz przygotować zimną wersję latte lub mokki. Takie napoje powstają przez zmieszanie gorącego espresso z odpowiednią ilością zimnego mleka.
ten przepis ujawnia sekrety parzenia kawy w kostkach lodu. W rzeczywistości zimna kawa jest bardzo smacznym i niezwykle orzeźwiającym napojem, który nie jest trudny do samodzielnego przygotowania.
1. Wlej ulubioną mieloną kawę do Turku, wlej wodę, Wyślij do ognia. Parzymy kawę jak zwykle. Jeśli chodzi o proporcje kawy i wody, można je dostosować do własnych upodobań. Możesz zrobić mocniejszą kawę i odwrotnie - mniej mocną.
2. Gotową kawę pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie dodaj syrop klonowy i miętowy do napoju, dobrze wymieszaj.
3. Wlej kawę do foremek do lodu. Najłatwiej jest umieścić formę w zamrażarce na noc. Ale jeśli nie ma czasu na czekanie, to przynajmniej przez 3-4 godziny - aż zamarznie.
4. Po upływie określonego czasu w szklance rozprowadzamy przygotowane kostki kawy, wlewamy mleko migdałowe. Tutaj dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy.
zgodnie z tym przepisem kawa jest umiarkowanie słodka. Dlatego słodycze mogą zwiększyć ilość syropu klonowego. Syrop klonowy można również zastąpić dowolnym innym słodzikiem. Na przykład zwykły syrop cukrowy lub brązowy cukier. Ale nadal warto wypróbować wersję z syropem klonowym.
ciesz się zdrowiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kawa mielona - 200 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Syrop miętowy - 282 kcal/100g