Koktajl Martini dry

klasyczna receptura popularnego na całym świecie napoju. Koktajl martini dry nie jest trudny do przygotowania, ale okazuje się bardzo silny. Świetna opcja na drinka na długie wieczorne rozmowy w przyjaznym kręgu. Tradycyjnie koktajl ten podawany jest z oliwkami, które można umieścić na talerzu osobno, jak sugeruje przepis, lub położyć na drewnianym szpikulcu i położyć na szklance.
Mashenka♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 33 % 1 g
węglowodany 67 % 2 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

być może najważniejszą rzeczą w przygotowaniu tego koktajlu jest obowiązkowe schłodzenie kieliszka do Martini. Nie jest to trudne - wystarczy włożyć szklankę do zamrażarki na 6-8 godzin. Oczywiście należy to zrobić z wyprzedzeniem i nie zawsze jest to wygodne i możliwe. Dlatego możesz użyć metody ekspresowej: napełnij szklankę Martini kruszonym lodem. Kruszony lód można łatwo uzyskać, po prostu owijając kostki lodu czystym ręcznikiem i stukając w nie młotkiem kuchennym. Wlej również wodę do szklanki. Odkładamy na bok i trzymamy go w ten sposób przez 5-10 minut.

teraz przygotowujemy cytrynę. Musi być koniecznie z dobrą soczystą skórką o pięknym żółtym kolorze. Ostrożnie myję cytrynę, ponieważ na skórce może znajdować się wosk lub inny środek konserwujący. Będą zbędne w koktajlu. Po wysuszeniu cytryny ręcznikiem papierowym i za pomocą specjalnego urządzenia do czyszczenia owoców usuń pasek skórki. Robimy to nie od góry do dołu, ale wzdłuż, aby stworzyć "wir", to znaczy, aby pasek skórki się skręcił.

umieść kostki lodu w dużej szklance do mieszania. Pożądane jest, aby były duże. Wlej dżin do szklanki, dodaj Martini. Proporcje są klasyczne dla tej wersji koktajlu, ale ogólnie zawartość Martini można opcjonalnie zwiększyć.

Zamknij szklankę pokrywką i dokładnie wymieszaj, potrząsając szklanką od góry do dołu. Lub od lewej do prawej. Ale tylko na takich trajektoriach. Płyny dobrze się mieszają, a dzięki kostkom lodu schładzają się.

wyjmij szklankę martini z zamrażarki (używając metody ekspresowej, po prostu wlej zawartość do zlewu). Zawartość szklanki do mieszania przefiltrowujemy do schłodzonej szklanki, dekorujemy paskiem cytryny, który zawieszamy na krawędzi szklanki.

podajemy do stołu z oliwkami, które wkładamy do talerza do serwowania. W razie potrzeby oliwki (kilka sztuk) można nakłuć na szpikulec i położyć na szklance koktajlu.

ciesz się smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Gin - 130   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Martini - 145   kcal/100g

Podobne przepisy