wódka z bimbru

samodzielnie przygotowujemy wódkę-przyjemną, miękką, mocną. Wódka z bimbru jest prawdziwa, chociaż będziesz musiał podjąć wysiłek, a także kupić alkoholomierz i węgiel drzewny do filtrowania. Chociaż tradycyjnie do przygotowania wódki używa się alkoholu, można go również przygotować z bimbru-wysokiej jakości, mocnej i koniecznie podwójnej destylacji. Wódka jest dość miękka i dobrze smakuje.
KingaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
185 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

Czas gotowania: 7 d 3 h 40 min

proces przygotowania wódki nie jest prosty. Na pewno potrzebujesz alkoholometru. Konieczne jest również odpowiedzialne podejście do doboru składników, aby uzyskać dobry wynik. Koniecznie bierzemy wysokiej jakości bimber, podwójną destylację, siłę 70 stopni. Wodę najlepiej wybrać w dziale dziecięcym, ponieważ jest najbardziej miękka i zawiera najmniej zanieczyszczeń, a dokładnie tego potrzebujemy.

w przygotowanym pojemniku i najlepiej wziąć szklany, wlać wodę. Dodaj do niego cukier, wlej sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Zaczynamy wlewać bimber do pojemnika cienkim strumieniem. Ważne jest, aby postępować zgodnie z tymi krokami - to bimber wlewa się do wody, a nie do bimbru. Zamykamy pojemnik pokrywką, po czym energicznie wstrząsamy płynem. Robimy to przez kilka minut, a następnie zostawiamy butelkę przyszłej wódki w spokoju na kilka godzin-wystarczą trzy.

teraz filtrujemy przyszły napój. Do tego potrzebujemy węgla drzewnego. Najlepiej wybrać kokos, ale zrobi to również brzoza. Specjalny węgiel można łatwo kupić w wyspecjalizowanych sklepach - zarówno online, jak i offline. Filtr może być wykonany z plastikowej butelki: dno butelki jest odcinane, a następnie układana jest w nim warstwa bawełny, a węgiel drzewny wylewa się na bawełnę, którą należy najpierw zmielić i umyć z kurzu. Butelka jest instalowana nad pojemnikiem, w którym ma być filtrowana wódka. I zaczynamy filtrować porcjami - jeden litr. Na litr wódki potrzebujesz 50 gramów węgla. Za każdym razem zastępujemy porcję węgla nową.

filtrowana wódka jest hermetycznie zamknięta i wysyłana do lodówki na tydzień. Kiedy minie ten czas, wódka będzie całkowicie gotowa do spożycia.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Węgiel - 120   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy