bimber z buraków

mocny napój z surowców budżetowych. Gotuj dobrze! Bimber z buraków nie jest zbyt wyrafinowanym napojem, ale jednocześnie tanim, ponieważ cena surowców jest niska. Aby napój był smaczny i nie powodował silnego kaca, konieczne jest przestrzeganie technologii gotowania. Jak to zrobić, jest wskazane w przepisie.
joschkinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
18 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 10 D 10 h

umyj buraki cukrowe, odetnij z nich skórkę, a następnie pokrój warzywa korzeniowe w średniej wielkości kostkę. Następnie należy je zmielić, na przykład przekręcając w maszynce do mięsa. Masę buraczaną przenosimy razem z uwolnionym płynem na patelnię, wlej wodę. Potrzeba tyle wody, aby objętość masy buraka wzrosła dokładnie dwukrotnie. Patelnię należy wybrać dużą.

stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Gdy masa się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj buraki przez godzinę. Po podgrzaniu wyłączamy i przykrywamy patelnię pokrywką. Pozostaw masę buraczaną w tej formie na 4-5 godzin (aż całkowicie ostygnie).

teraz masę buraczaną należy przecedzić przez gazę złożoną w kilku warstwach (co najmniej trzech). Dobrze wyciśnij fusy z soku. Przecedzoną ciecz przelewamy do dużego rondla i ponownie stawiamy na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ciepło do średniego i gotujemy sok, aż zgęstnieje. Wyłącz ogrzewanie i ponownie pozostaw zawartość patelni do ostygnięcia.

gdy ciecz ostygnie do 35-38 stopni, wlej ją do pojemnika odpowiedniego do fermentacji. Lepiej szkło lub emalia. Rozmiar powinien być również odpowiedni-pojemnik nie może być wypełniony więcej niż trzy czwarte całkowitej objętości. Jest to ważne, ponieważ masa wzrośnie podczas fermentacji. Dodaj wodę w proporcjach 1: 1.

następnie rozcieńczamy drożdże niewielką ilością soku, dodajemy do całkowitej masy, wszystko dobrze mieszamy. Instalujemy uszczelkę wodną na pojemniku i usuwamy pojemnik w ciepłym (temperatura pokojowa) i ciemnym miejscu na 10 dni. W tym czasie proces fermentacji powinien się rozpocząć i zakończyć. O końcu fermentacji świadczy osad, który spadł na dno i cisza uszczelnienia wodnego. Sam zacier buraczany ma gorzki smak i praktycznie nie zawiera słodyczy.

więc spuść płyn, nie wpływając na osad, do destylatora. Destylujemy zacier, dokonujemy selekcji, aż siła cieczy w strumieniu spadnie poniżej 30 stopni. Po rozcieńczeniu powstałej cieczy wodą, aby siła płynu wynosiła 20 stopni. Oczywiście nie można obejść się bez alkoholometru.

teraz filtrujemy płyn, do którego używamy węgla brzozowego. Budujemy konstrukcję zwaną "konewką". Odetnij dno z półtoralitrowej plastikowej butelki, a następnie włóż watę do butelki, wlej węgiel na wierzch. Filtrujemy bimber przez "konewkę".

teraz musisz wyprzedzić bimber po raz drugi. I tym razem wybieramy "głowę" - pierwsze 20% płynu. "Głowa" jest używana tylko do celów technicznych, ponieważ zawiera substancje szkodliwe dla ludzkiego ciała. "Głowa" nigdy nie jest spożywana wewnętrznie. Dalej jest "ciało" - główny produkt, dla którego wszystko się zaczęło. Dokonujemy selekcji, dopóki siła w strumieniu nie spadnie poniżej 50 stopni. "Ogony" są tym, co pozostało w kostce. Nie są również używane.

bimber, który się skończył, należy ponownie rozcieńczyć wodą do siły 40-45 stopni.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Węgiel - 120   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: