skład / składniki
metoda gotowania
koktajl Blue Lagoon wydaje się ucieleśniać samą esencję Karaibów. Jasna błękitna woda, spokojne błękitne niebo i relaksująca atmosfera. Biały piasek, lekki powiew wiatru, delikatne fale... Zrobimy razem egzotyczny koktajl?
Aby to zrobić, wlej Likier Blue Curacao, wódkę i sok z cytryny do shakera. Bierzemy pod uwagę, że ilość tych składników jest obliczana na trzy porcje, więc dzielimy wszystko odpowiednio przez trzy.
napełnij Shaker lodem-kostkami-i dobrze wstrząśnij. Robimy to energicznie, ale nie chaotycznie. Istnieją zasady dotyczące wstrząsania, na przykład musisz Potrząsać w płaszczyźnie poziomej lub pionowej. Potrząśnij shakerem nie dłużej niż minutę. Celem jest mieszanie i chłodzenie składników.
szklanki należy wcześniej schłodzić w zamrażarce. Można je jednak szybko schłodzić, wypełniając kruszonym lodem. Wystarczy przytrzymać minutę lub dwie, a szklanki dobrze się ochłodzą.
więc napełniamy pierwszą szklankę kostkami lodu w dwóch trzecich, a następnie filtrujemy koktajl z shakera do szklanki. Konieczne jest odcedzenie, aby w koktajlu nie było małych kryształków lodu-zepsują smak i wrażenia z napoju.
dodaj szklankę do góry ikonką, a następnie udekoruj koktajl, jeśli chcesz, kawałkami owoców tropikalnych, wiśnią koktajlową, truskawkami, kółkiem limonki lub po prostu parasolem.
podawaj kolorowy koktajl ze słomką. Powtarzamy to samo dla pozostałych dwóch porcji.
wcale nie jest trudne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wódka - 235 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Soda - 48 kcal/100g
- Curacao - 236 kcal/100g