skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj odpowiednie składniki i zacznij gotować.
Krok 2:
Dobrze spłucz liście winogron pod bieżącą wodą i odetnij łodygi.
Krok 3:
Pomiń liście przez maszynę do mięsa. Jeśli liście są młode, możesz użyć blendera.
Krok 4:
Weź pojemnik o odpowiedniej pojemności, najlepiej nadaje się szklany balon. Wlej wodę, wlej granulowany cukier i dodaj skręcone liście. Wszystko dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
Krok 5:
Zamknij słoik i umieść go w cieple na 2-3 dni. W upale możesz trzymać go bezpośrednio na ulicy lub na balkonie.
Krok 6:
Następnie odcedź zawartość balonu. I włóż do lodówki.
Krok 7:
To wspaniały, chłodny napój witaminowy. Doskonale gasi pragnienie w czasie upałów, podnosi ton ciała. Dla miłośników ostrych napojów można rozcieńczyć mineralną wodą gazowaną.
dania i napoje z liści winogron są bardzo popularne w kuchniach krajów Azjatyckich i wschodnich. Liść winogron jest bardzo bogaty w witaminy i pierwiastki mineralne, dlatego służy nie tylko do przygotowywania różnych potraw, ale także do celów leczniczych. Liście winogron zawierają nawet białka i tłuszcze. Mimo że liście smakują kwaśno, zawierają wysoki procent glukozy. I tworzą wspaniałe napoje bezalkoholowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g