skład / składniki
metoda gotowania
napój z jęczmienia i żyta jest bogaty w wiele składników odżywczych, więc spektrum jego korzystnego działania na organizm jest bardzo szerokie:
- napój szybko się regeneruje, ponieważ zawiera dużo białka i węglowodanów;
- uspokaja układ nerwowy, poprawia sen, ma pozytywny wpływ na serce i naczynia krwionośne;
- pomaga w kompleksowym leczeniu wątroby i nerek, ma wyraźne działanie żółciopędne, normalizuje mikroflorę jelitową.
ze względu na powyższe korzystne właściwości napój można pić osobom cierpiącym na choroby przewlekłe, a także wszystkim w celu zapobiegania. W razie potrzeby możesz wypić do 4 filiżanek tego napoju dziennie.
1. Wlej żyto i jęczmień do miski, zalej zimną wodą, umyj. Następnie spuść brudną wodę. Więc umyć zboża kilka razy, aż do czystej wody.
2. Ponownie napełnij czyste składniki zimną wodą, pozostaw do zaparzenia na jeden dzień. Po upływie określonego czasu spuść wodę i włóż ziarna do rondla i napełnij czystą przefiltrowaną wodą.
3. Wysyłamy patelnię do ognia i doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko ziarna zaczną pękać, zdejmij patelnię z ognia, spuść wodę. Kładziemy jęczmień z żytem na ręczniku papierowym, suszymy.
4. Przygotowane zboża smażymy na żeliwnej patelni przez 2 minuty. W tym procesie mieszamy. Patelnia powinna być całkowicie sucha, bez kropli oleju.
5. Następnie zmiel ziarna na proszek za pomocą młynka do kawy. Mieszaninę przechowujemy w suchym miejscu w szczelnym pojemniku.
6. Wlej jedną łyżkę proszku do rondla, zalej gorącą wodą. Wysyłamy rondel do ognia, gotujemy napój przez dwie minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia, przykryj pokrywką. Nalegaj 2-3 minuty.
pij dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żyto (całe ziarno) - 334 kcal/100g
- Cała mąka żytnia - 357 kcal/100g
- Średnia mąka żytnia - 350 kcal/100g
- Ciemna mąka żytnia - 327 kcal/100g
- Kasza Żytnia - 354 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jęczmień - 288 kcal/100g