napój kawowy z jęczmienia

Dowiedz się o zdrowej kawie! On naprawdę istnieje! Napój kawowy z jęczmienia wyróżnia się oryginalnym smakiem i przyjemnym niezwykłym aromatem. Taki napój nie zawiera kofeiny i zapewnia ogromne korzyści zdrowotne. Jedną z zalet kawy jęczmiennej jest to, że wspomaga eliminację toksyn i pomaga w walce z nadwagą. Tak więc zajęcia w sali można bezpiecznie naprawić pysznym napojem kawowym! Takie środki będą bardziej skuteczne. Ponadto kawa jęczmienna pomaga pozbyć się wielu chorób, wzmocnić układ odpornościowy, normalizować sen.
KandinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
14 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

poranek zaczyna się od kawy większości z nas. Tak się stało, przyzwyczaiłem się. Ale uzależnienie od kofeiny może być tak poważne, że trzeba podjąć działania. Co więcej, ma wpływ na cały organizm, co nie jest najlepsze. Szczególnie dla osób cierpiących na wysokie ciśnienie krwi, stosowanie kawy powinno być zminimalizowane, a raczej całkowicie wykluczone z diety.

co zrobić dla tych, którzy nie myślą o życiu dnia bez ulubionego napoju? Ten przepis przedstawia cudowną wersję napoju kawowego z jęczmienia. Ten napój jest doskonałą alternatywą dla kawy. Ziarna jęczmienia nie zawierają kofeiny, więc są całkiem bezpieczne dla zdrowia. Wręcz przeciwnie-przynoszą nieocenione korzyści organizmowi.

1. Aby zrobić kawę jęczmienną, musisz wybrać duże ziarna jęczmienia. Powinny być całkowicie zdrowe, bez śladów zepsucia.

2. Ziarna układamy na sicie, myjemy pod bieżącą wodą. Czyste ziarna układamy na ręczniku papierowym, suszymy.

3. Następnie przygotowany jęczmień rozprowadzamy na żeliwnej patelni, wysyłamy do ognia. Staramy się smażyć ziarna tak równomiernie, jak to możliwe. Podczas smażenia mieszaj, aby uniknąć przypalenia. Jeśli rozgotujesz ziarna, kawa będzie gorzka.

4. Gdy jęczmień nabierze pięknego brązowego koloru, zdejmij patelnię z ognia. Przenieś ziarna na talerz, aby zatrzymać proces gotowania. Pozostawienie ziaren na gorącej patelni może spowodować rozgotowanie.

5. Włóż schłodzone ziarna do rondla, zalej wrzącą wodą. Wysyłamy rondel na małym ogniu, parzymy kawę przez dziesięć minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia, przykryj pokrywką. Pozwól kawie parzyć przez około 5-10 minut.

następnie filtrujemy kawę przez sitko, wlewamy do filiżanki, podajemy.

pij z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jęczmień - 288   kcal/100g

Podobne przepisy