wino truskawkowe bez wódki

Przygotuj piękne i pyszne wino! To nie jest trudne! Wino truskawkowe bez wódki gotuje się dość szybko. Nie trzeba go przechowywać przez rok, wystarczy 3 miesiące. Napój ma doskonały delikatny smak i jasny aromat. Dobrze nadaje się do serwowania na świątecznym stole i na pewno spodoba się gościom. Jagody dla niego należy wybrać dojrzałe, o wyraźnym pachnącym zapachu, słodkim smaku. Wódka nie jest dodawana do wina, ponieważ okazuje się, że nie jest bardzo mocna i miękka w smaku.
majeranekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 16 g
68 kcal
IG: 38 / 0 / 63

metoda gotowania

Czas gotowania: 100 D

napój truskawkowy jest dość prosty do przygotowania, chociaż będziesz musiał podjąć wysiłek. Najpierw zajmijmy się jagodami. Starannie je sortujemy. Do produkcji wina używamy tylko dojrzałych i pachnących jagód, wycinamy wszystkie zepsute miejsca, wyrzucamy przyciemnione jagody. Posortowane jagody wkładamy do odpowiedniej miski i ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Przykryj rozgniecione jagody cukrem na wierzchu, pozostaw na jeden dzień pod pokrywką. Temperatura powinna być pokojowa.

po upływie dnia uwolniony płyn będzie musiał zostać odfiltrowany. Robimy to za pomocą gazy złożonej w kilku warstwach. Dobrze wyciśnij ciasto. Przefiltrowany sok wlewa się do dużej szklanej butelki, która powinna być czysta. Zamykamy butelkę uszczelką wodną, a następnie przenosimy ją w ciemne i ciepłe miejsce. Trzymamy tam butelkę, aż proces fermentacji dobiegnie końca. Łatwo będzie to zrozumieć po tym, że uszczelnienie wodne przestało bulgotać, a bąbelki w butelce już się nie pojawiają.

Dodaj taninę do butelki, którą należy rozpuścić w niewielkiej ilości młodego wina. Zostawiamy butelkę w spokoju na kolejne 3 dni. W tym czasie wino stanie się bardziej przejrzyste. Spuszczamy go z osadu, starając się nie dotknąć tego osadu. Wlej płyn do czystej butelki, zainstaluj uszczelkę wodną i przenieś do ciemnego i chłodnego miejsca do dojrzewania. Wino trzymamy tam przez 3 miesiące. Jeśli osad spadnie, pamiętaj, aby go spuścić.

gdy miną 3 miesiące, wlej wino do pięknych szklanych butelek, hermetycznie zakorkowanych. Wino gotowe! Przechowujemy go w ciemnym miejscu, w chłodzie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Tanin - 18   kcal/100g

Podobne przepisy