skład / składniki
metoda gotowania
proponuję zrobić pyszne i niezwykłe wino. Od czego zaczniemy? Z pewnością z feijoa. Owoce sortujemy. Najlepiej wziąć dojrzałe owoce, ale nie Dojrzałe, niezbyt miękkie. Niedojrzałe owoce nie nadają się do produkcji wina. Wycinamy złe miejsca, silne ciemnienie. Umyj feijoa, osusz, odetnij skórę. Następnie drobno pokrój miąższ w kostkę.
przenieś przygotowane owoce do woreczka z gazy i umieść pod prasą. Ostrożnie wyciśnij sok do maksimum. Nie wyrzucamy torby z ciastem - nadal nam się przyda. Zmierz ilość uzyskanego soku i dodaj wodę. Potrzebuje tylko tyle, aby razem z wyciśniętym sokiem uzyskać 4 litry płynu. Wlej cukier (1 kg), mieszaj, poczekaj, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą.
teraz włóż taninę i drożdże winne do mieszanki, wymieszaj. Dodaj kwas winowy i enzym pektynowy, ponownie dobrze wymieszaj. Teraz musisz opuścić gazę z ciastem do powstałego płynu, trzymać ją tam przez 1-2 godziny. Następnie musisz ponownie wycisnąć z niego sok do maksimum. Wlej go do pojemnika na resztę soku.
pozostawiamy powstałą mieszaninę na noc pod pokrywką, temperatura w pomieszczeniu jest pokojowa. Wlej wrzącą wodę (100 ml) do szklanki, wlej łyżkę ze szkiełkiem cukru, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie czekamy, aż mieszanina ostygnie do 35-40 stopni. Wlej suche drożdże, wymieszaj. Dodaj mieszaninę do pozostałych składników, mieszaj. Ponownie dodaj torebkę ciasta i pozostaw przyszłe wino do fermentacji przez 7 dni w temperaturze pokojowej, w ciemności. Codziennie wyjmujemy worek z ciastem z płynu, dobrze wyciskamy i wkładamy go tam ponownie.
kiedy minie tydzień, wyjmujemy torbę po raz ostatni, wyciskamy i wyrzucamy. Przestawiamy pojemnik z brzeczką w zimne miejsce (Piwnica, lodówka) na pół dnia. Następnie filtrujemy ciecz przez gazę złożoną w kilku warstwach. Wlej go do szklanego pojemnika, zamknij uszczelką wodną. Usuwamy w piwnicy na 4 miesiące.
po przefiltrowaniu wina przez gęstą warstwę gazy, wlaniu do szklanej butelki, zatkaniu i usunięciu w miejscu przechowywania-w piwnicy.
wino jest gotowe do degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Feijoa - 49 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pektyna - 336 kcal/100g
- Kwas winowy - 21 kcal/100g
- Tanin - 18 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g