wino z feijoa

oryginalne wino na najbardziej zabawne spotkania z przyjaciółmi! Wino z feijoa to niezwykły napój, który naprawdę może zaskoczyć odwiedzających przyjaciół lub krewnych. Jednocześnie nie jest trudniejszy do przygotowania niż z najbardziej znanych jagód lub owoców. Proces ten nie jest czasochłonny, ale czasochłonny. Dlatego będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość, zanim będziesz mógł spróbować tego pysznego i pachnącego napoju.
homjakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 24 g
99 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 128 D

proponuję zrobić pyszne i niezwykłe wino. Od czego zaczniemy? Z pewnością z feijoa. Owoce sortujemy. Najlepiej wziąć dojrzałe owoce, ale nie Dojrzałe, niezbyt miękkie. Niedojrzałe owoce nie nadają się do produkcji wina. Wycinamy złe miejsca, silne ciemnienie. Umyj feijoa, osusz, odetnij skórę. Następnie drobno pokrój miąższ w kostkę.

przenieś przygotowane owoce do woreczka z gazy i umieść pod prasą. Ostrożnie wyciśnij sok do maksimum. Nie wyrzucamy torby z ciastem - nadal nam się przyda. Zmierz ilość uzyskanego soku i dodaj wodę. Potrzebuje tylko tyle, aby razem z wyciśniętym sokiem uzyskać 4 litry płynu. Wlej cukier (1 kg), mieszaj, poczekaj, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą.

teraz włóż taninę i drożdże winne do mieszanki, wymieszaj. Dodaj kwas winowy i enzym pektynowy, ponownie dobrze wymieszaj. Teraz musisz opuścić gazę z ciastem do powstałego płynu, trzymać ją tam przez 1-2 godziny. Następnie musisz ponownie wycisnąć z niego sok do maksimum. Wlej go do pojemnika na resztę soku.

pozostawiamy powstałą mieszaninę na noc pod pokrywką, temperatura w pomieszczeniu jest pokojowa. Wlej wrzącą wodę (100 ml) do szklanki, wlej łyżkę ze szkiełkiem cukru, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie czekamy, aż mieszanina ostygnie do 35-40 stopni. Wlej suche drożdże, wymieszaj. Dodaj mieszaninę do pozostałych składników, mieszaj. Ponownie dodaj torebkę ciasta i pozostaw przyszłe wino do fermentacji przez 7 dni w temperaturze pokojowej, w ciemności. Codziennie wyjmujemy worek z ciastem z płynu, dobrze wyciskamy i wkładamy go tam ponownie.

kiedy minie tydzień, wyjmujemy torbę po raz ostatni, wyciskamy i wyrzucamy. Przestawiamy pojemnik z brzeczką w zimne miejsce (Piwnica, lodówka) na pół dnia. Następnie filtrujemy ciecz przez gazę złożoną w kilku warstwach. Wlej go do szklanego pojemnika, zamknij uszczelką wodną. Usuwamy w piwnicy na 4 miesiące.

po przefiltrowaniu wina przez gęstą warstwę gazy, wlaniu do szklanej butelki, zatkaniu i usunięciu w miejscu przechowywania-w piwnicy.

wino jest gotowe do degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Feijoa - 49   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g
  • Kwas winowy - 21   kcal/100g
  • Tanin - 18   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy