skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej odpowiednią ilość ciepłej wody do większego słoika.
Krok 2:
Dodaj miód i wymieszaj, aby dobrze się rozpuścił.Smak gotowego napoju będzie bardzo zależał od smaku miodu. Powinien być pachnący. Najlepsze odmiany to jasny miód.
Krok 3:
Przygotuj odpowiednią ilość rodzynek i chmielu. Chmiel, którego używam, jest granulowany, specjalny do miodu pitnego. Nie jest tak gorzki jak Apteka.
Krok 4:
Dodaj chmiel i rodzynki do słoika. Ponownie wszystko wymieszaj. Jeśli wolisz mocniejsze napoje, możesz dodać trochę świeżych winogron. W takim przypadku napój będzie fermentował mocniej, a przy długim ekspozycji będzie mógł uzyskać dodatkowe stopnie.
Krok 5:
Przykryj słoik małym kawałkiem gazy i umieść go w ciepłym miejscu do fermentacji na kilka dni. Zajmie to 10-14 dni. Ze względu na brak drożdży w napoju fermentacja potrwa dłużej.
Krok 6:
Gdy masa przestanie fermentować, należy ją przecedzić przez kilka warstw gazy. Następnie butelkuj, szczelnie zamknij i umieść w ciemnym i chłodnym miejscu na co najmniej 3 miesiące. Podczas tego nalegania napój nabierze niezbędnego aromatu i smaku. Jeśli utrzymasz napój jeszcze dłużej, uzyska niezbędne stopnie i stanie się alkoholowy.
nie zawsze i nie każdy ma możliwość znalezienia prawdziwych drożdży piwnych lub winnych do przygotowania miodu pitnego. W takim przypadku możesz go ugotować bez drożdży. Ten przepis jest bardzo prosty i jest bardzo popularny wśród początkujących winiarzy.
w chłodnym miejscu, odpowiednio ugotowanym, miód pitny można przechowywać przez kilka lat. Aby spróbować prawdziwego smaku takiego napoju miodowego, polecam poczekać co najmniej rok - będziesz musiał wykazać się cierpliwością.
miód pitny jest doskonale przechowywany w szklanych butelkach, najlepiej z ciemnego szkła. Ale w dawnych czasach ten napój był przechowywany w drewnianych beczkach.
spróbuj i wszystko ci się uda!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chmiel - 0 kcal/100g