skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować kwas rabarbarowy z miętą, potrzebujemy: łodyg rabarbaru, kilku gałązek mięty, wody, cukru i drożdży.
Krok 2:
Dokładnie spłucz łodygi rabarbaru. Nie można go obrać. Pokrój rabarbar na średnie kawałki.
Krok 3:
Wlej wodę do rondla, dodaj rabarbar.
Krok 4:
Umyj miętę, osusz i obierz liście z gałązek.
Krok 5:
Postaw patelnię na ogniu i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Na koniec wlej cukier do rondla. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
Krok 6:
Kompot przecedzić przez sito. Lepiej zmiażdżyć kawałki rabarbaru łyżką, aby uzyskać więcej aromatycznego soku.
Krok 7:
Włóż liście mięty do gorącego kompotu. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 8:
Gdy napój ostygnie, wyjmij liście mięty.
Krok 9:
Dodaj suche drożdże do kompotu i dobrze wymieszaj. Przykryj garnek szczelnie pokrywką lub wlej napój do butelki i zamknij pokrywkę. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Krok 10:
Po 12 godzinach kwas chlebowy powinien nabrać charakterystycznego smaku. Następnie wlej napój do butelek i umieść w chłodnym miejscu na 3 dni. Smacznego!
w tym roku postanowiłam zrobić z rabarbaru babeczkę z makiem na śmietanie, kwas chlebowy z miętą, której przepis tu podaję i wiele więcej.
bardzo ważny punkt: do gotowania lepiej używać młodych soczystych łodyg. A najlepiej zanim rabarbar zakwitnie. Jeśli widzisz, że na roślinie pojawiły się kwiaty, lepiej je natychmiast odciąć. Stare, szorstkie i twarde pędy są szkodliwe dla ludzkiego ciała ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego. W związku z tym niepożądane jest zbieranie ogonków w czasie kwitnienia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g