Kwas rabarbarowy z miętą

taki kwas dobrze ugasi pragnienie w czasie upałów. Czerwiec jest dla mnie jednym z najtrudniejszych - w moim kraju dojrzewają ogromne krzewy wiciokrzewu i 7 krzewów rabarbaru (i gdzie tyle!). A cała ta uprawa-zwłaszcza wiciokrzew, ponieważ nie leży długo-musi być pilnie wykorzystana w moich kulinarnych eksperymentach. Ponadto nadal musisz mieć czas na przygotowanie czegoś z truskawkami, w przeciwnym razie sezon prawdziwych pachnących truskawek nie jest tak długi. Dlatego w czerwcu dosłownie przewracam się, próbując przygotować wszystko, co zaplanowałem podczas długiej jesieni i zimy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
18 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 D 12 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować kwas rabarbarowy z miętą, potrzebujemy: łodyg rabarbaru, kilku gałązek mięty, wody, cukru i drożdży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz łodygi rabarbaru. Nie można go obrać. Pokrój rabarbar na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do rondla, dodaj rabarbar.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj miętę, osusz i obierz liście z gałązek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Postaw patelnię na ogniu i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Na koniec wlej cukier do rondla. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kompot przecedzić przez sito. Lepiej zmiażdżyć kawałki rabarbaru łyżką, aby uzyskać więcej aromatycznego soku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż liście mięty do gorącego kompotu. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy napój ostygnie, wyjmij liście mięty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj suche drożdże do kompotu i dobrze wymieszaj. Przykryj garnek szczelnie pokrywką lub wlej napój do butelki i zamknij pokrywkę. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 12 godzinach kwas chlebowy powinien nabrać charakterystycznego smaku. Następnie wlej napój do butelek i umieść w chłodnym miejscu na 3 dni. Smacznego!

w tym roku postanowiłam zrobić z rabarbaru babeczkę z makiem na śmietanie, kwas chlebowy z miętą, której przepis tu podaję i wiele więcej.

bardzo ważny punkt: do gotowania lepiej używać młodych soczystych łodyg. A najlepiej zanim rabarbar zakwitnie. Jeśli widzisz, że na roślinie pojawiły się kwiaty, lepiej je natychmiast odciąć. Stare, szorstkie i twarde pędy są szkodliwe dla ludzkiego ciała ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego. W związku z tym niepożądane jest zbieranie ogonków w czasie kwitnienia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy