kompot agrest wiśnia

aromatyczny domowy napój ze wspomnieniami lata! Kompot z agrestu i wiśni okazuje się niesamowicie smaczny, czerwonawy i o jasnym aromacie jagodowym. Przygotowanie go wcale nie jest kłopotliwe, najważniejsze jest posortowanie i przygotowanie jagód. A potem możesz cieszyć się pysznym napojem własnego przygotowania!
NauczycielkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 16 g
43 kcal
IG: 53 / 0 / 47

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

jagody agrestu i wiśni powinny być dojrzałe i wolne od zepsutych obszarów. W przeciwnym razie kompot może kwaśny, fermentować lub jego smak okaże się goryczą lub niepożądanym posmakiem. Przede wszystkim musisz wybrać nieskażone jagody na kompot, dobrze spłukać je zimną wodą z możliwej zakurzonej płytki nazębnej i wysuszyć, rozkładając na ręczniku.

za pomocą specjalnych nożyczek kuchennych odetnij ogony na końcach jagód agrestu.

Przekrój wiśnię na pół i wyciągnij z niej pestki. Staraj się robić to tak ostrożnie, jak to możliwe, aby nie wyciekło dużo soku.

przygotuj pojemnik na kompot. Aby przechowywać go przez rok, szklane pojemniki należy dobrze umyć wodą i sodą oczyszczoną, a następnie wysterylizować na parze przez kilka minut. Najlepiej gotować pokrywki przez 5 minut.

włóż przygotowane jagody agrestu i wiśni do czystego i suchego słoika.

zagotuj wodę osobno w rondlu i wlej jagody do słoika. Przykryj czystą, przegotowaną pokrywką i pozostaw w tej pozycji na około 10 minut. W tym czasie woda w słoiku balgood Cherry zmieni kolor na czerwonawy.

po określonym czasie ostrożnie, aby się nie poparzyć, spuść wodę ze słoika z powrotem do garnka. Aby ułatwić sobie ten proces, możesz użyć specjalnej pokrywy z otworami-są one sprzedawane w sklepach ze sprzętem lub można je łatwo wykonać samodzielnie.

wlej cukier do słoika z agrestem i wiśniami. Tutaj możesz zmieniać ilość cukru w zależności od preferencji. Jeśli lubisz słodki kompot, włóż więcej.

ponownie zagotuj wodę odsączoną ze słoika i wlej do słoika z jagodami i cukrem. Jeśli planujesz zwinąć kompot, natychmiast zamknij pokrywkę i odwróć do góry nogami. Owinąć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieś do ciemnego, chłodnego miejsca do przechowywania przez cały rok.

pyszne półfabrykaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy