skład / składniki
metoda gotowania
jagody agrestu i wiśni powinny być dojrzałe i wolne od zepsutych obszarów. W przeciwnym razie kompot może kwaśny, fermentować lub jego smak okaże się goryczą lub niepożądanym posmakiem. Przede wszystkim musisz wybrać nieskażone jagody na kompot, dobrze spłukać je zimną wodą z możliwej zakurzonej płytki nazębnej i wysuszyć, rozkładając na ręczniku.
za pomocą specjalnych nożyczek kuchennych odetnij ogony na końcach jagód agrestu.
Przekrój wiśnię na pół i wyciągnij z niej pestki. Staraj się robić to tak ostrożnie, jak to możliwe, aby nie wyciekło dużo soku.
przygotuj pojemnik na kompot. Aby przechowywać go przez rok, szklane pojemniki należy dobrze umyć wodą i sodą oczyszczoną, a następnie wysterylizować na parze przez kilka minut. Najlepiej gotować pokrywki przez 5 minut.
włóż przygotowane jagody agrestu i wiśni do czystego i suchego słoika.
zagotuj wodę osobno w rondlu i wlej jagody do słoika. Przykryj czystą, przegotowaną pokrywką i pozostaw w tej pozycji na około 10 minut. W tym czasie woda w słoiku balgood Cherry zmieni kolor na czerwonawy.
po określonym czasie ostrożnie, aby się nie poparzyć, spuść wodę ze słoika z powrotem do garnka. Aby ułatwić sobie ten proces, możesz użyć specjalnej pokrywy z otworami-są one sprzedawane w sklepach ze sprzętem lub można je łatwo wykonać samodzielnie.
wlej cukier do słoika z agrestem i wiśniami. Tutaj możesz zmieniać ilość cukru w zależności od preferencji. Jeśli lubisz słodki kompot, włóż więcej.
ponownie zagotuj wodę odsączoną ze słoika i wlej do słoika z jagodami i cukrem. Jeśli planujesz zwinąć kompot, natychmiast zamknij pokrywkę i odwróć do góry nogami. Owinąć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieś do ciemnego, chłodnego miejsca do przechowywania przez cały rok.
pyszne półfabrykaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g