mrożona herbata malinowo-miętowa

w razie potrzeby herbaty nie można schłodzić - gorąca jest również pyszna. Przepis na tę herbatę wymyśliłem w podróży, kiedy odpoczywałem w Soczi. Upał w sierpniu jest po prostu niemożliwy, a także bardzo duża wilgotność. Ciągle spragniony. I nie chciałem zatruwać się wszelkimi sklepowymi obrzydliwościami. Dlatego od wczesnych godzin porannych parzyłem taką herbatę, która w chłodnej formie nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale także wnosi do organizmu wiele witamin.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
18 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miętę dokładnie umyć, osuszyć i obrać liście z gałązek. Włóż liście mięty do czajnika i wlej cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę i wlej do czajnika. Odstaw na około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z limonki odetnij kilka kółek. Maliny umyć i osuszyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do czajnika dodaj krążki limonki i maliny. Pozostaw do zaparzenia w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzoną herbatę wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie wlej do szklanek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g

Podobne przepisy