wódka z wytłoczyn winogronowych

spróbuj samodzielnie zrobić mocny napój. Wódka z ciasta winogronowego to doskonała wersja mocnego napoju alkoholowego na świąteczny stół, przygotowanego własnymi rękami. Chociaż okazuje się mocny, jego smak jest dość miękki i przyjemny!
TomaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
48 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 60 D

aby nie używać drożdży do przygotowywania wódki, winogrona należy zbierać przy suchej pogodzie, a jagód nie myć przed użyciem. Na powierzchni jagód znajdują się naturalne tak zwane drożdże winne - to dzięki nim rozpocznie się proces fermentacji.

ciasto winogronowe umieścić w specjalnym pojemniku do fermentacji.

rozcieńczyć cukier w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszać, aż całkowicie się rozpuści i wlać do pojemnika na ciasto winogronowe. Umieść w ciepłym miejscu do fermentacji. Załóż gumową rękawicę medyczną na szyjkę pojemnika i zrób małą dziurę w palcu.

gdy tylko gumowa rękawica spadnie lub zostanie opróżniona - proces fermentacji jest zakończony. W rezultacie powstał tak zwany zacier.

Zacier przecedzić przez kilka warstw gazy, oddzielając od miąższu jagodowego. Następnie przejedź przez bimber do siły produktu 40 stopni. W razie potrzeby można przeprowadzić wtórną destylację,ale niekoniecznie.

Przynieś powstały napój do 50 stopni . Następnie musisz wyczyścić bimber. Aby to zrobić, możesz użyć orzeszków piniowych. Połóż garść orzechów na dnie pojemnika i pozostaw na 2-3 tygodnie. Orzeszki piniowe zgromadzą wszystkie olejki eteryczne, po czym można je wyrzucić.

wlej powstałą wódkę winogronową do szklanego pojemnika, szczelnie zamknij i odstaw na półtora miesiąca w ciemnym chłodnym miejscu, aby uzyskać najlepszy smak i aromat, po czym możesz spróbować.

taki napój jest przechowywany przez długi czas - w piwnicy przez co najmniej rok.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ciasto winogronowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy