skład / składniki
metoda gotowania
wszelkie odmiany winogron nadają się do przygotowania nalewki z ciasta winogronowego. Ostateczny smak produktu zależy od tego, która odmiana jest używana w tym samym czasie.
przenieś ciasto winogronowe do specjalnego pojemnika, na przykład szklanej butelki. Bandażuj szyję pojemnika gazą. Umieść butelkę w ciepłym miejscu. W pierwszym dniu lub dwóch na powierzchni pojemnika powinna powstać Piana i charakterystyczny syk. Oznacza to, że ciasto fermentowało.
następnie ciasto winogronowe należy rozcieńczyć czystą wodą, aby nalewka stała się cieńsza. Wszystko dokładnie wymieszaj.
zainstaluj specjalny korek wodny na szyjce pojemnika (można go zastąpić gumową rękawicą medyczną z przekłutym palcem). I umieść butelkę w ciemnym miejscu w temperaturze 20-25 stopni. Ponieważ w tym przepisie nie stosuje się drożdży, naturalny proces fermentacji może trwać od 14 do 50 dni (w zależności od odmiany winogron).
gdy tylko dwutlenek węgla (lub gumowa rękawica opalu) przestanie być uwalniany przez bramę wody, proces fermentacji dobiegł końca.
powstały napój należy przefiltrować przez 3-4 warstwy gazy, aby całkowicie pozbyć się miazgi i ciał obcych.
następnie nalewkę należy wlać do destylatora i przeprowadzić destylację pierwotną. Zakończ selekcję destylacji, gdy moc wyjściowa spadnie poniżej 25-30%. Powstałą nalewkę rozcieńczyć wodą destylowaną do 20%.
przeprowadzić destylację wtórną, w której pierwsze wyjście jest zbierane osobno-jest to szkodliwa frakcja, która zawiera szkodliwe zanieczyszczenia i jest niepożądana do picia.
Zakończ selekcję destylacji wtórnej, gdy ABV spadnie poniżej 40%.
rozcieńczyć gotową domową nalewkę z ciasta winogronowego wodą destylowaną do pożądanej mocy. Wlej powstały napój do drewnianej beczki i pozwól mu parzyć przez 2 do 14 dni, po czym możesz spróbować. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Ciasto winogronowe - 15 kcal/100g