wino z wytłoczyn winogronowych

Co jest lepszego niż domowe cierpkie wino? Wino z ciasta winogronowego nie jest tak bogate jak z całych jagód. Ale jego piękny półprzezroczysty kolor i winogronowy zapach na pewno ci się spodoba! Ponadto jego produkcja jest znacznie mniej kosztowna, a smak szlachetny i cierpki.
VesıleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
41 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 120 D

ciasto winogronowe włożyć do pojemnika fermentacyjnego - na przykład szklanej butelki.

zrób syrop cukrowy. Podgrzej czystą wodę i rozpuść w niej 800 gramów cukru.

wlej syrop cukrowy do butelki ciasta. Dobrze wszystko wymieszaj. Pojemnik nie powinien być napełniany do samej góry. Butelka powinna być wypełniona 70-80% objętości.

zainstaluj uszczelkę wodną na szyjce zbiornika.

umieść pojemnik fermentacyjny w ciepłym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego. Co 12-15 godzin Usuń uszczelkę wodną ze zbiornika, aby uzyskać dostęp powietrza do butelki z ciastem. Okresowo mieszaj dużą drewnianą łyżką zawartość pojemnika, aby poprawić proces fermentacji.

drugiego dnia na powierzchni pojemnika powinna pojawić się piana i charakterystyczny syk - oznacza to, że rozpoczął się proces fermentacji. Jeśli po pewnym czasie tak się nie stanie, do butelki z ciastem należy dodać drożdże lub starter, aby rozpocząć proces fermentacji.

po około 2 tygodniach zawartość pojemnika należy przecedzić przez gazę i dobrze wycisnąć. Dodaj pozostały cukier do powstałej cieczy i ponownie włóż pojemnik do fermentacji.

gdy tylko dwutlenek węgla przestanie być uwalniany (spójrz na uszczelkę wodną), proces fermentacji jest zakończony. Na powierzchni cieczy przestaną pojawiać się bąbelki.

powstałe młode wino należy spuścić przez rurkę do czystego pojemnika. Spróbuj napoju i, w razie potrzeby, dodaj cukier i dobrze wymieszaj.

wlej powstałe wino do butelek i szczelnie zamknij. Umieść w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Raz na 2-3 tygodnie zaleca się wlewanie napoju przez rurkę do innego pojemnika bez dotykania osadu na dnie poprzedniego. Z czasem osad będzie coraz mniejszy, a następnie wino można wlać do butelek i szczelnie zamknąć.

lepiej przechowywać domowe wino z winogron w piwnicy, piwnicy lub lodówce w temperaturze 5-15 stopni. Okres trwałości domowego napoju w takich warunkach wynosi 2 lata.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ciasto winogronowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy