skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić kompot z rabarbaru i czerwonej porzeczki, potrzebujemy: czystej wody pitnej, kilku łodyg rabarbaru, czerwonej porzeczki i cukru.
Krok 2:
Rabarbar umyć, osuszyć. Obierz łodygi.
Krok 3:
Pokrój łodygi na małe kawałki.
Krok 4:
Posortuj porzeczki, opłucz i osusz.
Krok 5:
Zagotuj wodę w garnku. Dodaj cukier. Gotuj syrop, od czasu do czasu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 6:
Wlej rabarbar i porzeczki na patelnię. Doprowadź kompot do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Nie musisz długo gotować, ponieważ wszystkie przydatne właściwości znikną z jagód i rabarbaru. Rabarbar gotuje się szybko, a porzeczki jeszcze szybciej. Dlatego lepiej pozostawić kompot pod pokrywką, aby był dobrze zaparzony.
Krok 7:
Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozwól kompotowi ostygnąć do temperatury pokojowej.
czerwoną porzeczkę można zastąpić czarną. Lub dodać oba widoki razem.
na zimno taki kompot doskonale gasi pragnienie, szczególnie w czasie upałów. & nbsp;gotowy kompot można przechowywać w lodówce. Nawiasem mówiąc, na zimno po zaparzeniu smakuje lepiej niż natychmiast po ugotowaniu. W przypadku kompotu lepiej wybrać duże grube łodygi, a cienkie, Młode i bardziej soczyste lepiej pozostawić do pieczenia i deserów.
taki kompot można zamknąć na zimę: wystarczy wlać gorący kompot do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwinąć. Tylko podczas gotowania dodaj niewielką szczyptę kwasu cytrynowego.& nbsp; Odwróć pokrywkami do dołu, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy kompot ostygnie, Odwróć słoiki i umieść w chłodnym, ciemnym miejscu, w którym promienie słoneczne nie dostaną się. 
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g