kompot z porzeczek i rabarbaru

rabarbar i porzeczka to magazyn witamin z jedną szklanką. Ostatnio zamieściłam tutaj przepis na klasyczny kompot z rabarbarem (https://1000.menu/cooking/36143-kompot-iz-revenya). Rabarbar można jednak łączyć z wieloma innymi jagodami. Połączenie rabarbaru z czerwoną porzeczką było pomysłem męża. Bardzo lubi kompoty z czerwonej porzeczki, ale ponieważ mam wiele łodyg, które trzeba szybko wdrożyć, zanim się zepsują, powiedział-i ugotuj to wszystko razem. Ugotowałam. Okazało się pyszne. I przydatne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
20 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić kompot z rabarbaru i czerwonej porzeczki, potrzebujemy: czystej wody pitnej, kilku łodyg rabarbaru, czerwonej porzeczki i cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rabarbar umyć, osuszyć. Obierz łodygi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój łodygi na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posortuj porzeczki, opłucz i osusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę w garnku. Dodaj cukier. Gotuj syrop, od czasu do czasu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej rabarbar i porzeczki na patelnię. Doprowadź kompot do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Nie musisz długo gotować, ponieważ wszystkie przydatne właściwości znikną z jagód i rabarbaru. Rabarbar gotuje się szybko, a porzeczki jeszcze szybciej. Dlatego lepiej pozostawić kompot pod pokrywką, aby był dobrze zaparzony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozwól kompotowi ostygnąć do temperatury pokojowej.

czerwoną porzeczkę można zastąpić czarną. Lub dodać oba widoki razem.

na zimno taki kompot doskonale gasi pragnienie, szczególnie w czasie upałów. & nbsp;gotowy kompot można przechowywać w lodówce. Nawiasem mówiąc, na zimno po zaparzeniu smakuje lepiej niż natychmiast po ugotowaniu. W przypadku kompotu lepiej wybrać duże grube łodygi, a cienkie, Młode i bardziej soczyste lepiej pozostawić do pieczenia i deserów.

taki kompot można zamknąć na zimę: wystarczy wlać gorący kompot do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwinąć. Tylko podczas gotowania dodaj niewielką szczyptę kwasu cytrynowego.& nbsp; Odwróć pokrywkami do dołu, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy kompot ostygnie, Odwróć słoiki i umieść w chłodnym, ciemnym miejscu, w którym promienie słoneczne nie dostaną się. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy