skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do przygotowania kompotu z rabarbarem i agrestem potrzebujemy: agrestu, rabarbaru, wody i cukru.
Krok 2:
Agrest posortuj, Usuń kucyki i dokładnie spłucz.
Krok 3:
Rabarbar dokładnie umyj, odetnij wysuszone końcówki. Pokrój łodygi na średnie kawałki.
Krok 4:
Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i zagotuj.
Krok 5:
Gdy syrop się zagotuje, włóż do niego rabarbar i agrest. Ponownie zagotuj kompot. Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
Krok 6:
Zdejmij patelnię z ognia i przykryj.
Krok 7:
Schłodzić kompot i wlać do szklanek. Smacznego!
aby uchronić się przed beri-beri, wystarczy zjeść jedną garść jagód dziennie. Wysoka zawartość składników odżywczych pozwala chronić organizm przed brakiem witamin, przeziębieniami, infekcjami, wzmacnia odporność, poprawia napięcie mięśni.
kompleks witamin i pierwiastków śladowych przyczynia się do regeneracji organizmu po poważnych chorobach, operacjach, pracy fizycznej i umysłowej.
magnez, żelazo i inne pierwiastki biorą udział w procesie hematopoezy. Lekarze zdecydowanie zalecają stosowanie agrestu w chorobach krwi jako uzupełnienia głównego leczenia.
duża zawartość witaminy C stała się kluczem do wzmocnienia obrony, zwiększenia odporności na bakterie i wirusy.
przedstawiciele grupy B stymulują procesy metaboliczne, korzystnie wpływają na układ nerwowy człowieka, poprawiają sen, eliminują depresję, lęk.
w połączeniu z rabarbarem zwiększa się przydatność tego napoju, ponieważ rabarbar ma również wiele pierwiastków śladowych i witamin, takich jak: kwas askorbinowy, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), witaminy K, E, wapń, żelazo, potas, fosfor, sód, cynk.
Młode ogonki rabarbaru są bogate w witaminy (C, B, PP), sole mineralne (potas, magnez, fosfor) i węglowodany (powyżej 2%). Kwaśny smak soczystych ogonków rabarbaru wynika z zawartości kwasu cytrynowego i jabłkowego (około 2,5%). Rabarbar jest również bogaty w karoten i & nbsp;pektynę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g