kompot z rabarbarem i agrestem

bardzo interesująca i nietrywialna kombinacja. Ten kompot można zamknąć na zimę, a następnie otrzymasz ogromne źródło witamin w zimnych porach roku. Aby to zrobić, pokrój rabarbar na mniejsze kawałki. I wlej kompot do wysterylizowanych słoików. Kompot można przechowywać na balkonie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
18 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do przygotowania kompotu z rabarbarem i agrestem potrzebujemy: agrestu, rabarbaru, wody i cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Agrest posortuj, Usuń kucyki i dokładnie spłucz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rabarbar dokładnie umyj, odetnij wysuszone końcówki. Pokrój łodygi na średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i zagotuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy syrop się zagotuje, włóż do niego rabarbar i agrest. Ponownie zagotuj kompot. Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij patelnię z ognia i przykryj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić kompot i wlać do szklanek. Smacznego!

aby uchronić się przed beri-beri, wystarczy zjeść jedną garść jagód dziennie. Wysoka zawartość składników odżywczych pozwala chronić organizm przed brakiem witamin, przeziębieniami, infekcjami, wzmacnia odporność, poprawia napięcie mięśni.

kompleks witamin i pierwiastków śladowych przyczynia się do regeneracji organizmu po poważnych chorobach, operacjach, pracy fizycznej i umysłowej.
magnez, żelazo i inne pierwiastki biorą udział w procesie hematopoezy. Lekarze zdecydowanie zalecają stosowanie agrestu w chorobach krwi jako uzupełnienia głównego leczenia.
duża zawartość witaminy C stała się kluczem do wzmocnienia obrony, zwiększenia odporności na bakterie i wirusy.
przedstawiciele grupy B stymulują procesy metaboliczne, korzystnie wpływają na układ nerwowy człowieka, poprawiają sen, eliminują depresję, lęk.

w połączeniu z rabarbarem zwiększa się przydatność tego napoju, ponieważ rabarbar ma również wiele pierwiastków śladowych i witamin, takich jak: kwas askorbinowy, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), witaminy K, E, wapń, żelazo, potas, fosfor, sód, cynk.

Młode ogonki rabarbaru są bogate w witaminy (C, B, PP), sole mineralne (potas, magnez, fosfor) i węglowodany (powyżej 2%). Kwaśny smak soczystych ogonków rabarbaru wynika z zawartości kwasu cytrynowego i jabłkowego (około 2,5%). Rabarbar jest również bogaty w karoten i & nbsp;pektynę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy