kompot z tarniny na zimę

pyszny domowy napój cierniowy! Różnorodność jagód! Kompot na zimę można przygotować nie tylko z jabłek, wiśni czy moreli. Napój z tarniny jest przygotowywany równie prosto i jest w stanie urozmaicić zimowy stół, który nie jest zbyt bogaty w owoce i jagody. Kilka prostych kroków bez sterylizacji i kompot jest gotowy.
ArishkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
34 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

uprawa cierni nie powinna się zmarnować i może być używana nie tylko jako dodatek do preparatów z innych owoców. Kompot przygotowany tylko z tarniny ma jasny, bogaty kolor i wyraźny smak. Cierpkość prawie całkowicie znika podczas obróbki cieplnej , co pozwala podawać kompot nawet małym dzieciom.

Sortuj jagody cierni, usuń wszystkie uszkodzone lub zgniłe. Usuń ogony i dobrze spłucz . Należy zwrócić szczególną uwagę na mycie, kurz lub brud dostający się do słoika może prowadzić do uszkodzenia przedmiotu obrabianego.

najlepiej zamknąć kompot w litrowych słoikach. Dzięki tej objętości możesz raz otworzyć słoik, nie przechowywać otwartego kompotu w lodówce i nie iść po następny słoik.

dobrze umyj słoiki, użyj płynu do mycia naczyń i gąbki, spłucz. Przygotowane jagody tarniny układamy w słoikach, w każdym 200 gr.

w osobnym garnku lub czajniku zagotuj wodę. Ze względu na to, że jagody już zajmują miejsce w słoiku, trochę mniej wody odejdzie, ale podgrzej ilość przepisaną zgodnie z przepisem, lepiej niech będzie z marginesem.

wrzącą wodą wlej tarninę do słoików na samą górę, przykryj pokrywkami i pozostaw na 15 minut. Jagody w słoiku zaczną pękać, tak powinno być, nie wpłynie to na smak, przezroczystość i konsystencję kompotu.

po kwadransie, gdy woda trochę ostygnie, a jagody są dobrze traktowane wrzącą wodą, spuść wodę ze słoików na patelnię. Dodaj cukier do wody, umieść na dużym ogniu i zagotuj.

do każdego słoika z tarnią dodaj szczyptę kwasu cytrynowego. Wlej jagody wrzącą marynatą z wody i cukru. Natychmiast zwiń. Najlepiej najpierw wlać jeden słoik, zwinąć, a następnie ponownie zagotować marynatę i wlać drugi. Więc każda porcja zostanie zalana stromą wrzącą wodą.

Odwróć słoiki na pokrywki, owiń kocem lub grubym ręcznikiem, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowy kompot przechowujemy w piwnicy lub zwykłej domowej spiżarni, przedmiot obrabiany jest odporny na zwykłą temperaturę pokojową.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Turn - 47   kcal/100g

Podobne przepisy