skład / składniki
metoda gotowania
uprawa cierni nie powinna się zmarnować i może być używana nie tylko jako dodatek do preparatów z innych owoców. Kompot przygotowany tylko z tarniny ma jasny, bogaty kolor i wyraźny smak. Cierpkość prawie całkowicie znika podczas obróbki cieplnej , co pozwala podawać kompot nawet małym dzieciom.
Sortuj jagody cierni, usuń wszystkie uszkodzone lub zgniłe. Usuń ogony i dobrze spłucz . Należy zwrócić szczególną uwagę na mycie, kurz lub brud dostający się do słoika może prowadzić do uszkodzenia przedmiotu obrabianego.
najlepiej zamknąć kompot w litrowych słoikach. Dzięki tej objętości możesz raz otworzyć słoik, nie przechowywać otwartego kompotu w lodówce i nie iść po następny słoik.
dobrze umyj słoiki, użyj płynu do mycia naczyń i gąbki, spłucz. Przygotowane jagody tarniny układamy w słoikach, w każdym 200 gr.
w osobnym garnku lub czajniku zagotuj wodę. Ze względu na to, że jagody już zajmują miejsce w słoiku, trochę mniej wody odejdzie, ale podgrzej ilość przepisaną zgodnie z przepisem, lepiej niech będzie z marginesem.
wrzącą wodą wlej tarninę do słoików na samą górę, przykryj pokrywkami i pozostaw na 15 minut. Jagody w słoiku zaczną pękać, tak powinno być, nie wpłynie to na smak, przezroczystość i konsystencję kompotu.
po kwadransie, gdy woda trochę ostygnie, a jagody są dobrze traktowane wrzącą wodą, spuść wodę ze słoików na patelnię. Dodaj cukier do wody, umieść na dużym ogniu i zagotuj.
do każdego słoika z tarnią dodaj szczyptę kwasu cytrynowego. Wlej jagody wrzącą marynatą z wody i cukru. Natychmiast zwiń. Najlepiej najpierw wlać jeden słoik, zwinąć, a następnie ponownie zagotować marynatę i wlać drugi. Więc każda porcja zostanie zalana stromą wrzącą wodą.
Odwróć słoiki na pokrywki, owiń kocem lub grubym ręcznikiem, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowy kompot przechowujemy w piwnicy lub zwykłej domowej spiżarni, przedmiot obrabiany jest odporny na zwykłą temperaturę pokojową.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Turn - 47 kcal/100g