skład / składniki
metoda gotowania
1. Naciskamy jagody jarzębiny rękami (nie trzeba myć!)
2. Przygotowane jagody układamy w szklanej misce o pojemności 10 litrów.
3. Dodaj połowę cukru(500 g).
4. Rozłóż rodzynki (nie musisz ich myć).
5. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Nakładamy gazę na wierzch naczynia. Pozostaw na 7 dni (3-4 razy dziennie nie zapomnij wymieszać, aby uniknąć pleśni).
7. Po określonym czasie ściskamy wszystkie jagody rękami (nie spieszymy się z wyrzuceniem), filtrujemy przez gazę.
8. Wlej sok do dużej butelki na 40% całkowitej objętości.
9. Dodaj ciepłą wodę do wyciśniętych jagód, resztę cukru.
10. Wymieszaj, przykryj pokrywką, pozostaw na 5 dni w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
11. Wyciśnięte jagody należy również codziennie mieszać, topiąc je w płynie.
12. Zainstaluj uszczelkę wodną na butelce z sokiem (możesz użyć gumowej rękawicy, przebij igłę w jednym z palców, aby usunąć Gaz). Usuwamy w ciemnym miejscu do fermentacji.
13. Po 5 dniach ponownie wyciśnij jagody (nie musisz być zbyt gorliwy) i wyrzuć. I dodaj powstały sok do butelki z pierwszą partią soku.
14. Kiedy uszczelnienie wodne przestanie wypuszczać bąbelki (rękawica opróżni się i odpadnie), oznacza to gotowość wina. Proces fermentacji zajmie 20-50 dni.
15. Przez cienką rurkę spuszczamy wino do innego pojemnika bez wychwytywania oddzielonego osadu.
16. Butelkujemy wino, nalewamy po brzegi, zatykamy korkami i pozostawiamy do dojrzewania w lodówce lub w piwnicy. Wino dojrzewa od 3 do 6 miesięcy.
nie możesz długo czekać, ale zostaw trochę do spożycia od razu.
smakuj na zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g