wino wiśniowe z wódką

Przygotuj wzmocnione Wino i poczęstuj przyjaciół! Wino wiśniowe jest ciemnoczerwone z wyraźnym aromatem wiśni i lekko cierpkim smakiem. Charakteryzuje się bogatym i bogatym smakiem, z którego słyną wina domowe. W naszej firmie szczególnie lubimy wina wzmocnione, dlatego na wspólne wakacje z przyjaciółmi przygotowujemy z mężem właśnie takie. Wino wiśniowe jest ulubionym.
Mashenka♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 95 % 56 g
120 kcal
IG: 71 / 2 / 27

metoda gotowania

czas gotowania: 19 d 1 h 30 min

do przygotowania wina potrzebujemy zakwasu:
- wlej przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej do szklanej butelki;
- dodajemy rodzynki, wsypujemy cukier;
- Zamknij szyję bawełną i pozostaw na 3-4 dni w ciepłym miejscu.
gotowy zakwas można przechowywać w lodówce przez około 10 dni.

teraz gotujemy wino:

1. Z dojrzałych jagód wydobywamy sok wiśniowy.
2. W powstałym soku wiśniowym (około 7 litrów) dodaj wodę i cukier (1,6 kg).
3. Kładziemy płyn do fermentacji, dodając do niego wcześniej przygotowany starter z rodzynek (proces ten trwa 7-10 dni).
4. Następnie odpowietrzamy powstałe wino, dodając do niego wódkę.
5. Wymieszaj Wino i odstaw na 5 dni.
6. Po upływie określonego czasu filtrujemy wino, przecedzając je przez gazę.
7. Dodaj resztę cukru do wina, wymieszaj i butelkuj.

możesz bezpiecznie skosztować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy