skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania wina potrzebujemy zakwasu:
- wlej przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej do szklanej butelki;
- dodajemy rodzynki, wsypujemy cukier;
- Zamknij szyję bawełną i pozostaw na 3-4 dni w ciepłym miejscu.
gotowy zakwas można przechowywać w lodówce przez około 10 dni.
teraz gotujemy wino:
1. Z dojrzałych jagód wydobywamy sok wiśniowy.
2. W powstałym soku wiśniowym (około 7 litrów) dodaj wodę i cukier (1,6 kg).
3. Kładziemy płyn do fermentacji, dodając do niego wcześniej przygotowany starter z rodzynek (proces ten trwa 7-10 dni).
4. Następnie odpowietrzamy powstałe wino, dodając do niego wódkę.
5. Wymieszaj Wino i odstaw na 5 dni.
6. Po upływie określonego czasu filtrujemy wino, przecedzając je przez gazę.
7. Dodaj resztę cukru do wina, wymieszaj i butelkuj.
możesz bezpiecznie skosztować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g