domowe wino wiśniowe bez pestek

czyste i aromatyczne wino na każdą okazję! Wino wiśniowe jest bardzo smaczne, zwłaszcza jeśli usuniesz pestki z jagód. Smak nie jest cierpki. Świetna alternatywa dla napojów sklepowych.
TaritoriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 40 g
93 kcal
IG: 55 / 0 / 45

metoda gotowania

czas gotowania: 77 d

podgrzej wodę do 26-29 stopni Celsjusza. Wlej do niego cukier (1 kg), mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

wiśnia jest oczyszczona z pestek (nie możesz wcześniej umyć wiśni!), przenosimy go do szklanego pojemnika i napełniamy słodkim syropem. Aby podczas fermentacji muszki nie dostały się do brzeczki, bandażujemy szyjkę pojemnika gazą. Zostawiamy pojemnik w ciepłym, ciemnym miejscu (temperatura pokojowa) i już pierwszego dnia zauważamy oznaki fermentacji - masa pieni się, syczy. Kilka razy dziennie mieszamy brzeczkę.

po tygodniu filtrujemy brzeczkę przez gazę, wyciskamy ciasto i wyrzucamy.
Dodaj kolejny 1 kg cukru, wstrząśnij sokiem, aby pomóc rozpuścić kryształy cukru. Wlej sok do pojemnika fermentacyjnego, około 3/4 całkowitej objętości, aby było miejsce na zachodzące reakcje. Zamykamy Pojemnik uszczelką wodną (możesz użyć gumowej rękawicy medycznej, wykonując małe nakłucie igłą w jednym z palców). Pozostaw do fermentacji w ciepłym pomieszczeniu na 5 dni.

po tym czasie zdejmij migawkę, spuść trochę płynu, podgrzej go na małym ogniu i rozpuść w nim 500 gramów cukru. Następnie ponownie wlej do głównego pojemnika, wymieszaj i zainstaluj uszczelkę wodną.

powyższą procedurę z cukrem przeprowadzamy ponownie po 5 dniach.

czekamy na zakończenie fermentacji (1-2 miesiące), uszczelnienie wodne przestanie bulgotać (rękawica odpadnie). Odcedź wino bez wpływu na osad i wlej do szklanych butelek, które zatykamy i przenosimy do chłodnego, ciemnego miejsca do dojrzewania (na przykład do piwnicy).

piękne przezroczyste wino jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: