kruche ciasto na soczyście na kwaśnej śmietanie
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
do soków używa się ciasta kruchego. Jest prosty w przygotowaniu, wystarczy mieć masło (lub dowolny tłuszcz, Gęś, kurczak, wieprzowina), śmietanę, mąkę, jajko.
1. Przesiej mąkę do miski.
2. Dodaj masło i posiekaj nożem razem z mąką.
3. Zetrzyj mieszaninę na miękisz.
4. Dodaj proszek do pieczenia.
5. Wprowadź śmietanę zmieszaną z cukrem i jajkiem.
6. Dobrze zagnieść ciasto, być może trzeba będzie dodać mąkę - zależy to od specjalnie pobranych produktów (jajka są różne, mąka itp.)
7. Zawiń ciasto w plastikową torbę lub folię spożywczą i włóż do lodówki podczas przygotowywania nadzienia do soków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g