ciasto na serwatce

zwiewne, puszyste, miękkie i łatwe do ułożenia ciasto drożdżowe! Istnieje ogromna liczba różnych przepisów na przygotowanie ciasta drożdżowego. Jest wytwarzany w sposób ciastowaty i bez pary, na mleku, wodzie, kefirze lub serwatce, z jajami kurzymi i bez nich, na suchych drożdżach lub na żywych. Każda gospodyni ma swój sprawdzony i wygodny przepis. Ale warto zwrócić uwagę na przygotowanie ciasta na serwatce. Na tym produkcie ciasto jest szczególnie miękkie i bujne, tworząc doskonałe ciasta z dowolnym nadzieniem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 71 % 45 g
292 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta. Serwatkę można kupić w sklepie jako gotowy produkt lub użyć odwrócenia od przygotowania twarogu z kefiru, co jest również wygodne, nie będzie emisji. Podgrzewamy serwatkę do 36 stopni w kuchence mikrofalowej lub na kuchence. Do serwatki dodajemy łyżkę mąki pszennej, cukier. Wymieszaj, aby cukier się rozpuścił, a mąka się rozproszyła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj suche drożdże, ponownie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jaja kurze wbijamy do osobnego pojemnika, ubijamy widelcem, aby mieszanina jaj stała się jednorodna w konsystencji. Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudź do temperatury pokojowej. Zamiast masła, jeśli chcesz, możesz użyć tańszego produktu margaryny, na jakości i smaku ciasta taka wymiana nie będzie zauważalna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej schłodzone stopione masło, mieszaninę jajek do miski z ciastem, dodaj sól. Wymieszaj, aby masa stała się jednorodna w konsystencji. Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynem. Dodaj mąkę w częściach, dobrze mieszając ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto stanie się gęste, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie. Ciasto powinno stać się miękkie, elastyczne i przestać przyklejać się do dłoni. Włóż go z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem lub zaciśnij miskę folią spożywczą. Umieść miskę w ciepłym miejscu na godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ugniatamy go i możemy od razu przejść do formowania ciast. Ciasto gotuje się bardzo szybko, więc nadzienie do ciast należy przygotować z wyprzedzeniem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy