skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na ryazhenku na ciasta, ciasta i bułki? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Użyj mąki najwyższej jakości. Lepiej jest wziąć pieczone mleko grubsze. W zależności od tego, co zamierzasz zrobić z tego ciasta, może być słodsze lub bardziej neutralne. Słodkie ciasto nadaje się do bułek i dużych ciast owocowych, a neutralne do ciast z szeroką gamą nadzień.
Krok 2:
Masło weź najwyższą jakość, bez dodatków roślinnych, zgodną z GOST. Rozpuść go dowolną z metod opisanych na końcu przepisu. Następnie schłodzić olej.
Krok 3:
Podgrzej ryazhenka do temperatury 37-40°C. Ryazhenka, podobnie jak inne sfermentowane mleko, należy odpowiednio podgrzać, aby serwatka się nie oddzieliła: 1. Podgrzewaj tylko na najwolniejszym ogniu na kuchence. Żadnych mikrofalówek! 2. Ciągle mieszaj sfermentowane mleko szpatułką lub łyżką. 3. Co minutę sprawdzaj, jak bardzo się nagrzewa. Ryazhenka powinna być ciepła, a nie gorąca. Jeśli pojawiły się płatki, a serwatka oddzieliła się, sfermentowane mleko zostało przegrzane.
Krok 4:
Dodaj 2 łyżki do ciepłego sfermentowanego chleba. l mąka, 1 łyżka. l cukier, sól i suche drożdże. !!! Suche drożdże są czasami trudne do wymieszania, ponieważ tworzą grudki. Lepiej jest rozsypać je cienką warstwą na powierzchni cieczy. Ale wcześniej wymieszaj mąkę, sól i cukier w sfermentowanym chlebie.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 20 minut, aż pojawi się puszysty kapelusz. Oznacza to, że drożdże są aktywne, a ciasto można dalej gotować. Jeśli tak się nie stanie, będziesz musiał wziąć inne, świeższe drożdże. Suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
Krok 6:
Przesiej pozostałą mąkę do głębokiej miski i zrób w niej wgłębienie. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 7:
Wlej ciasto i stopione masło do powstałego otworu, rozbij jajko i dodaj pozostały cukier. Jeśli potrzebujesz neutralnego ciasta, wystarczy 1 łyżka.cukier. Ponieważ zrobiłem ciasto owocowe z ciasta i potrzebowałem wyraźnego słodkiego ciasta, włożyłem około 90 gramów cukru.
Krok 8:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby wlewając do niego mąkę. Na początku ciasto przykleja się do rąk, a następnie, gdy ugniatasz i dodajesz mąkę, lepkość zmniejszy się. Ale nie warto też całkowicie ubijać ciasta mąką. Lepiej dodać go po rozwałkowaniu kawałków ciasta na posypanej mąką powierzchni. Zbierz gotowe ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 9:
Ciasto na ryazhenku jest gotowe. Możesz z niego wyrzeźbić ciasta, użyć go jako podstawy do dużych ciast i uformować pyszne bułeczki. Smacznego!
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ryazhenka - 85 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g