zakwas na kwas chlebowy bez drożdży

lubisz pyszny zimny kwas chlebowy? Przygotuj zakwas bez drożdży! Z tego wspaniałego zakwasu możesz umieścić bardzo smaczny kwas chlebowy lub przygotować zdrowy chleb. Można go również przekarmić na bułki pszenne i piekarnicze i naleśniki! Zawsze trzymam ją w domu.
lastochkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 89 % 33 g
153 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 6 d

ten zakwas jest przygotowywany w 6 etapach.

na każdym etapie potrzebujesz 50 g mąki i 50 ml wody. Każdego dnia o tej samej porze do dużego słoika dodaje się 50 g mąki żytniej i 50 ml wody.

przez 2-4 dni pojawi się nieprzyjemny zapach, rozpocznie się aktywna fermentacja - to jest początek zakwasu.

w dniu 5-6 zapach staje się bardziej miękki i chlebowy - oznacza to, że zakwas jest gotowy. Możesz umieścić kwas chlebowy lub upiec chleb!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: