domowe wino z czarnej porzeczki

Naturalny, aromatyczny domowy napój alkoholowy! Prawdziwe, przyjemne w smaku i bez jednego konserwanta w kompozycji wino jest łatwe do przygotowania w domu z jagód czarnej porzeczki. Konieczne jest jedynie przestrzeganie prostych zasad gotowania wina, obserwując proporcje składników i czystość naczyń.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 20 g
79 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 80 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Zastanówmy się nad jednym z prostych i popularnych przepisów na wino jagodowe. Do przygotowania takiego napoju wskazane jest stosowanie słodkich odmian czarnej porzeczki. Ale ponieważ w każdym razie jest to jagoda dość kwaśna, konieczne jest dodanie cukru. Jagody mogą być używane świeże lub mrożone, nie myte przed zamrożeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie sortujemy jagody czarnej porzeczki, usuwamy liście, śmieci i zepsute jagody, ale nie myjemy. W żadnym wypadku nie należy dopuścić do przedostania się drobnoustrojów do zbioru wina, ale należy zachować naturalne drożdże "winne" znajdujące się na powierzchni skórki jagód, dzięki nim rozpocznie się fermentacja i otrzymanie gotowego wina. Jagody należy zmielić blenderem, ręcznym popychaczem lub przekręcić przez maszynkę do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiażdżone jagody są przenoszone do szklanych naczyń, w żadnym wypadku do przygotowania wina nie można użyć plastikowego lub metalowego pojemnika, w przeciwnym razie sok, brzeczka lub gotowe wino mogą wchłonąć zapach tego naczynia lub nastąpi utlenienie. W ciepłej przegotowanej wodzie rozpuść połowę cukru i wlej jagody tym syropem, aby zawartość nie przekraczała dwóch trzecich całej objętości pojemnika, ponieważ rozpocznie się aktywna fermentacja.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaciskamy szyjkę gazą lub zakładamy gumową rękawicę, w której jednym palcu robimy mały otwór. Pozostawiamy obrabiany przedmiot w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej na średnio cztery dni, lepiej pozwolić brzeczce fermentować dłużej, aby miazga oddała cały sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie raz dziennie należy mieszać zawartość pojemnika szpatułką, aby przyspieszyć fermentację. Następnie sfermentowaną brzeczkę odfiltrowujemy z miazgi jagodowej, przefiltrowujemy przez gazę, miazgę wyrzucamy, brzeczkę ponownie spuszczamy do słoika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zakładamy gumową rękawicę na puszkę lub instalujemy uszczelkę wodną, jeśli jest dostępna. Na tym etapie możesz posmakować brzeczki i w razie potrzeby dodać trochę z pozostałego cukru, rozpuszczając go w płynie, mieszając szpatułką. Umieść pojemnik z winem w ciemnym miejscu o temperaturze od 16 do 25 stopni, pozostaw na 2-3 tygodnie. Raz w tygodniu sprawdzamy stan napoju i za każdym razem dodajemy kawałek po kawałku pozostały cały cukier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po całkowitym zakończeniu fermentacji spuść napój z osadu, przefiltruj przez gazę złożoną w kilku warstwach i wlej do szklanych butelek. Zamykamy butelki i usuwamy je w ciemnym, chłodnym miejscu do cichej fermentacji, na przykład w piwnicy. Wino leżakujemy przez około 2-3 miesiące, w tym czasie co trzy do czterech tygodni wino należy odcedzić z osadu. Do smaku można również dodać cukier do przygotowania, na przykład napoju deserowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wino z czarnej porzeczki jest gotowe. Możesz przechowywać taki napój w chłodnym miejscu przez około 1-1, 5 roku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: