skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić koktajl mleczny bez lodów w blenderze, potrzebujemy: zimnego mleka, cukru, cukru waniliowego i lodu.
Krok 2:
Wlej schłodzone mleko do miski blendera, dodaj cukier i cukier waniliowy.
Krok 3:
Ubijaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
W wyniku ubijania na powierzchni ubitego mleka powinna pojawić się puszysta pianka. Dodaj kostki lodu, ubijaj przez około 10 sekund. Nie można dodawać lodu, ale w tym przypadku lepiej jest zamrozić mleko w zamrażarce. Nie do stanu ciągłego kawałka lodu, ale do tworzenia się w nim kry.
Krok 5:
Wlej koktajl do szklanek i natychmiast podawaj, aż mleczna pianka opadnie. Smacznego!
robiłem już koktajle, ale nie mogłem uzyskać bujnej piany, jak te napoje sprzedawane w sowieckich i post-sowieckich kawiarniach. Znalazłem jednak kilka ciekawych przepisów i przygotowałem dla nich koktajl bananowy, czekoladowy i zwykły waniliowy.
jak się okazuje, wszystko jest bardzo proste:
- do koktajlu musisz wziąć mleko o mniejszej zawartości tłuszczu. Tłuste mleko obciąża gotowy produkt, a pianka szybko się osiada.
- mleko musi być zimne! Tylko z zimnymi składnikami ubija się tak pożądaną piankę, a następnie utrzymuje się przez długi czas. Moja pianka utrzymywała się przez cały czas, gdy robiłem zdjęcia - około 10 minut, a następnie kolejne 5-7 minut, podczas gdy zdejmowałem wszystko ze stołu.
- jak napisałem powyżej w przepisie, możesz zamrozić mleko w zamrażarce lub użyć zimnego mleka i lodu. Następnie zapewniona zostanie stabilna pianka.
- jeśli używasz lodów, Nie bierz lodów! Potrzebujesz zwykłych lodów mlecznych lub kremowych. Jego zawartość tłuszczu jest niższa niż w plombirze. Dlatego pianka również wytrzyma dłużej.
ten przepis to podstawa. W razie potrzeby do koktajlu można dodać dowolny syrop, aby nadać odpowiedni smak, rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę, różne owoce i jagody. Ogólnie rzecz biorąc, rób to, co dusza zapragnie. Nadal jest pyszny z dżemem i miodem, ale w tym przypadku lepiej w ogóle nie dodawać cukru. W przeciwnym razie okaże się mdły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g