koktajl mleczny bez lodów w blenderze

prawdziwy koktajl jak z dzieciństwa-z bąbelkami powietrza. Nie robię koktajli zbyt często, ale pewnego dnia przypomniałem sobie moje dzieciństwo, a dziecko poprosiło go o zrobienie takiego koktajlu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 63 % 10 g
82 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić koktajl mleczny bez lodów w blenderze, potrzebujemy: zimnego mleka, cukru, cukru waniliowego i lodu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej schłodzone mleko do miski blendera, dodaj cukier i cukier waniliowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubijaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W wyniku ubijania na powierzchni ubitego mleka powinna pojawić się puszysta pianka. Dodaj kostki lodu, ubijaj przez około 10 sekund. Nie można dodawać lodu, ale w tym przypadku lepiej jest zamrozić mleko w zamrażarce. Nie do stanu ciągłego kawałka lodu, ale do tworzenia się w nim kry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej koktajl do szklanek i natychmiast podawaj, aż mleczna pianka opadnie. Smacznego!

robiłem już koktajle, ale nie mogłem uzyskać bujnej piany, jak te napoje sprzedawane w sowieckich i post-sowieckich kawiarniach. Znalazłem jednak kilka ciekawych przepisów i przygotowałem dla nich koktajl bananowy, czekoladowy i zwykły waniliowy.

jak się okazuje, wszystko jest bardzo proste:

- do koktajlu musisz wziąć mleko o mniejszej zawartości tłuszczu. Tłuste mleko obciąża gotowy produkt, a pianka szybko się osiada.

- mleko musi być zimne! Tylko z zimnymi składnikami ubija się tak pożądaną piankę, a następnie utrzymuje się przez długi czas. Moja pianka utrzymywała się przez cały czas, gdy robiłem zdjęcia - około 10 minut, a następnie kolejne 5-7 minut, podczas gdy zdejmowałem wszystko ze stołu.

- jak napisałem powyżej w przepisie, możesz zamrozić mleko w zamrażarce lub użyć zimnego mleka i lodu. Następnie zapewniona zostanie stabilna pianka.

- jeśli używasz lodów, Nie bierz lodów! Potrzebujesz zwykłych lodów mlecznych lub kremowych. Jego zawartość tłuszczu jest niższa niż w plombirze. Dlatego pianka również wytrzyma dłużej.

ten przepis to podstawa. W razie potrzeby do koktajlu można dodać dowolny syrop, aby nadać odpowiedni smak, rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę, różne owoce i jagody. Ogólnie rzecz biorąc, rób to, co dusza zapragnie. Nadal jest pyszny z dżemem i miodem, ale w tym przypadku lepiej w ogóle nie dodawać cukru. W przeciwnym razie okaże się mdły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy