Likier wiśniowy na wódce

bardzo smaczny likier. Łatwy w przygotowaniu! Kiedyś znalazłem ten przepis w Internecie. Autor Iwan Iwanycz. Od tego czasu robię to co roku. Po prostu wspaniały w smaku! Spróbuj !
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 96 % 52 g
151 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 28 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić likier wiśniowy na wódce? Przygotuj składniki. Ilość wiśni i wódki jest podana w przybliżeniu (potrzebujemy tyle, aby napełnić trzylitrowy słoik). Ilość cukru będzie zależeć od wydajności naparowanej wódki i twojego smaku. Więc bierzemy wiśnie, myjemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy szklany słoik, mam trzylitrowy. Wypełnij go wiśniami na ramionach. I wlej wódkę. Biorę wódkę Nie 40 stopni, ale gdzieś 38-39. Wtedy będzie bardziej miękka. Zamknij pokrywkę i umieść w ciemnym miejscu na 2 tygodnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za dwa tygodnie będzie miała taki kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuszczamy naszą wódkę. Mierzymy wynikową ilość. Wlej do butelki i na razie usuń. Odmierz cukier na pozostałe wiśnie. Przybliżona proporcja: na 1 litr wódki - 200 gramów cukru. Dostałem 1,2 litra naparowanej wódki, więc odmierzyłem 300 gramów cukru. Ale możesz dodać mniej i więcej (do 800 gramów na trzylitrowy słoik), wszystko zależy od tego, jak bardzo lubisz słodkie napoje i kwas lub słodycz jagód.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej cukier do słoika z wiśniami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamykamy wiśnie z cukrem i ponownie usuwamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Wiśnie trzeba czasem wstrząsnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dwóch tygodniach wiśnia da sok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odsącz nasz sok. Wiśnie pozostałe po nalaniu można bezpiecznie wykorzystać do pieczenia: do robienia ciast, babeczek, a także domowych czekoladek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A teraz wyjmujemy naszą pierwszą odsączoną wódkę, mieszamy ją z sokiem. To wszystko. Mamy pyszny Likier. Na tym etapie możesz spróbować i, jeśli to konieczne, dodać trochę cukru. Następnie butelkujemy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: